Д-р Чешмеджиев: В момента помагам на колегите си от МБАЛ Велинград в качеството си на лекар

Не чувствам вина след обвиненията срещу мен, каза той

Д-р Чешмеджиев ръководи общинската болница във Велинград в последните години. Преди дни той беше отстранен от поста поради твърдения, че е използвал фалшиви документи, доказващи допълнителна медицинска квалификация.

Днес той е редови лекар в лечебното заведение и дори подпомага дейността на екипите му, лекуващи пациенти с ковид. Потърсихме го, за да чуем и неговата гледна точка, както и за да разкаже как доскоро оглавяваното от него лечебно заведение е отговорило на COVID епидемията.

– Д-р Чешмеджиев, как общинската МБАЛ Велинград, която ръководихте до скоро, отговори на пандемията, особено през зимните месеци, когато имаше голям брой пациенти с Covid?
– Общинските болници, като тази във Велинград, не разполага с инфекциозно отделение. Ние не бяхме изобщо подготвени за лечение на пациенти с COVID, както и за спазване на алгоритъма за разделяне на потоците.

С целия медицински съвет положихме неимоверни усилия, за да отделим отделения и да организираме работата в условията на епидемия. С нарастването на броя на пациентите се наложи и да затворим някои отделения и да ги трансформираме за лечение на Covid. Имахме момент, в който от 150 легла в болницата 80 бяха с Covid пациенти.

Сега не са проблем пациентите с Covid – вече имаме обособено отделение и те се настаняват там. Проблемът при нас, а може би не само при нас, са т. нар. триажни легла. В болницата постъпват пациенти с остра дихателна недостатъчност, които са за терапия с кислородолечение, а понякога и направо за интубация.

Проблемът е докато уточним дали тези пациенти са с Covid или не са заразни и дали можем да ги приемем в някой друг сектор. Заради недостига на персонал, а и факта, че някои по-възрастни колеги разбираемо отказваха да влизат при тях, се е налагало и аз да влизам при тези пациенти и да им провеждам лечение заедно с по-млади колеги.

Имахме и проблеми с разходите, свързани с лечението на пациентите с Covid, защото като болница от по-ниско ниво на компететност, нямахме договор за клиничните процедури за интензивни грижи и интубация, а такива пациенти имахме и имаме в момента, но няма как да се отчитат. Лекувахме тези пациенти по пътеките за Covid, въпреки че пациентът е интубиран и е на апаратна вентилация, но тези всички разходи са за сметка на болницата.

Проблем имаме и със спешното приемно отделение на болницата, което е отдадено на Бърза помощ. Изпитваме големи затруднения с приема на спешните пациенти, откакто е Covid кризата. Преди тези пациенти се приемаха в помещенията на бърза помощ, но сега има забрани за това. Сега пациентът чака в линейката, докато лекарят слезе да го приеме и се разпредели в трижа.

– Каква е ситуацията към момента, още повече предвид факта, че Велинград е курортен град с множество хотели, които на практика не спряха работа?
– В края на януари или началото на февруари имаше голям пик на болните, който може би е свързан именно с този факт. Може би в пазарджишка област, ние и болница „Здраве“, поемахме най-големия поток от пациенти с Covid. В момента натискът от пациенти с влошено състояние намаля, но все още го има. Бройките обаче вече се повишават в цялата страна и вероятно тепърва ситуацията ще се усложнява. Доколкото има възможност, сме подготвени.

– Здравните власти обмислят отново спиране на плановите операции в областите с много болни. Нужно ли е това според вас?
– За една малка болница е пагубно да не си заработи лимитът. Лечението на Covid изисква много средства, а не за всички пациенти се покриват разходите по клинични пътеки. Като управител съм видял разхода на едно такова отделение, който не може да се сравни с прихода.

Факт е, че има подмомагане от правителството, както и от здравната каса, свързани с 85% от заработеното в предишни месеци, но е и факт, че разходът за тези пациенти се повиши.

– Опасно ли е спирането на плановите операции от чисто медицинска гледна точка?
– Аз виждам като лекар другата гледна точка. Много хора, които отлагат лечението от страх от Covid, идват с много големи усложнения в болницата, което от своя страна изисква допълнителен ресурс.

Като пример ще ви дам човек, който е седял няколко дни вкъщи с апандицит, а е можел да се прегледа, но не го е направил от страх от заразяване с Covid и идва при нас с перитонит. Това е сериозно усложение, в изхода на лечението на което не сме сигурни, защото може да причини директна смърт, а от друга е и скъпо лечение.

– Преди време към Вас бяха отправени обвинения, свързани с  използване на фалшиви документи. В медиите бяха показани и случаи, при които се издава фалшив болничен от лекар в оглавяваното от вас лечебно заведение.Какъв е вашият отговор на започналото разследване, поради, което бяхте и отстранен от поста Управител?
– Има започнало разследване, което се отнася за мои сертификати и такива на колеги. Честно казано и аз останах изненадан, особено за моите сертификати, които се оказа, че не са записани в регистър, но според мен това не ги прави фалшиви. Те касаят едни обикновени курсове, на които аз съм бил неведнъж и имам документите за това. По тази тема аз не мога да коментирам повече, все пак не съм разследващ, а лекар.
Видях и репортажа и съм запознат със случая. Аз не мога да отговарям за други хора, всеки лекар носи своята отговорност за действията си.

– Чувствате ли се виновен за нещо в работата си?
– Не. Може би съм допуснал грешка от незнание или от нещо друго, но не изпитвам вина. Срещу мен е имало доста сигнали и в прокуратурата, и в общинския съвет, като например, че съм изтеглил един милион лева, за да ги дам на близки до мен фирми, но впоследствие се установи, че изобщо не е така. Болницата не е изтеглила нито една стотинка кредит, откакто аз съм управител. В момента съм останал да помагам на колегите си от болницата в качеството си на лекар.

– Какво е финансовото състояние на МБАЛ-Велинград в момента?
– През годините, през които аз съм управител, болницата се стаблизира. Намалихме задълженията си. Може би успяхме да стабилизираме и персонала, защото кадровият проблем е голям, както и в цялата страна. Той е особено голям в малките градове, защото няма достатъчно лекари и най-вече медицински сестри. Велинград не е София, не е Пловдив.

Разчитал съм и на млади колеги, като д-р Фарух (единият от лекарите, за който в репортаж се твърди, че му е изготвен фалшив документ за квалификация – бел.ред), който напусна и подаде сигнала, да започнат да работят и да изкарат специализации при нас. Даже съм ги молил да започнат, защото младите колеги обикновено след завършане искат работа в големите градове, ако изобщо искат да останат в България. При сестрите положението е още по-сериозно.

Източник: blitz.bg

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: