Екип известната английска информационна агенция „Ройтерс“ снима уникалният сватбен ритуал в Драгиново. Това е едно от пъривте заснемания на драгиновска булка. От агенцията отдавна са искали да снимат, но самите семейства на младоженците са отказвали. Те се свързали с Пламен. Той е човекът, който лепи булките. Когато младата Деси се съгласила да снимат сватбата й, той веднага повикал екипа.

Сватбата в Драгиново е автентичен ритуал. Кани цялото село. Церемонията продължава няколко дни. Деси и съпругът й се венчали в четвъртък в джамията. В петък Пламен е лепил булката. Това е стар обичай, който в миналото се правел от жевите. Сега го прави само Пламен. Булките се лепят с варак и мъниста.

Днес пък младоженците посрещат гости от цяло село – у момичето и у момчето. Утре той ще я прибере прибира с чеиза. Според обичая в Драгиново всички гости трябва да разгледат чеиза на булката, готвен от нея години наред. Той се извозва с камион до къщата, където младоженците ще живеят занапред, и се излага в отделна стая. Задължително трябва да е от пода до тавана на стаята. Чеизът включва плетени и везани чорапи, възглавници, кърпи, покривки, терлици, завивки, торби.

В понеделник пък се яде сладка царевица.Самата сватбена трапеза включва халва и кешкек, приготвен от едро смляна царевица и месо, по стара рецепта.

Жените се обличат в пъстри одежди, изработени ръчно от тях самите, и включват цветни забрадки, плетени високи чорапи с бродерия и втъкани сребърни и златни нишки, престилки, тъкани на стан.

Всички тези ритуали ще бъдат заснети от „Ройтерс“ и след това ще бъде направен филм. Самата Деси е изключително горда от факта, че със съпруга й са направили сватбата си по старите обичаи. Младата жена сама е настоявала да бъде лепена, както повелява традицията.

Пазарджишка Марица