Забележителности около Велинград

Конна база Сивек

Конна база Сивек се намира във Велинград, в Ропдопите. Разполага с баня за коне, стая за амуниции, 6 бокса и 12 полубокса, два пясъчни манежа за езда, квалифицирани инструктори, 1 пони и 14 ездитни коня. Организират се еднодневни, тридневни и петдневни преходи с водач. Предлага се пълна екипировка.

 

 

Езеро Клептуза

Езерото Клептуза е най-големият карстов извор в България и се намира в края на град Велинград. Едната част от водата на извора се използва за водоснабдяване на града. Другата част пълни красивото езеро, което е едно от най-предпочитаните места за отдих и почивка в курортния СПА град. В езерото се отглеждат патици, има възможност за каране на водно колело, а на брега са разположени няколко ресторанта.

Езерото е обградето с буйна растителност, а като място, до което да навигирате, сме избрали локация, до която има лесен достъп и предлага красива гледка към езерото.

 

Църква Св. Троица – Велинград

Църквата Св. Троица се намира в град Велинград, в Родопите. Участвала е дейно в освободителната дейност, като под олтара и е имало скривалище за оръжие на Тайния революционен комитет. Построена е през 1816 година. Използвани са основите на стара каменна църква. Тя е най-старата действаща църква в Чепинския край. През първата половина на 20 век стените и биват изписани със стенописи.

 

 

Исторически музей – Велинград

Историческият музей във Велинград е основан през 1952 г. Музеят разполага с три постоянни експозиции – мемориална изложба „Вела Пеева“, етнографска изложба и изложба „Великденски писани яйца“. Най-новата експозиция на музея е посветена на българския оперен певец, роден във Велинград – Николай Гяуров. Семейството на оперния певец е дарило вещи, снимки и документи, свидетелстващи за живота и делото му. Експозицията е подвижна и често гостува в чужбина.

 

 

 

Картинг писта Велинград

Картинг писта Велинград предлага картове под наем, но не се провеждат професионални състезания. Пистата има форма на осморка и се пресича с мост и малък тунел, а общата и дължина е 400 метра. Трасето позволява да се кара и в двете посоки. Пистата разполага с 3 вида картове, както и детски такива.

 

 

 

 

Пещера Лепеница

Пещерата Лепеница се намира в Западните Родопи, под връх Сюткя (2186 м), на около на 11 км южно от Велинград. Дълга е 1525 м и е разположена на 975 м надморска височина, с денивелация 10 м. Лепеница се състои от три етажа. Най-долният е дълъг 273 м и през него тече подземна река. На втория етаж при дъждовно време се образуват четири езера, а в сухо време езерата са само две. Третият етаж е сух, но недостъпен. В пещерата има сталагмити, сталактити и сталактони и пещерни бисери. Температурата в пещерата е около 10 градуса.

 

 

Часовникова кула – Ракитово

Часовниковата кула в Ракитово е най-известният символ на града. Тя е един от запазените паметници, представители на възрожденската архитектура в региона. Построена е през 1872 година на височината Бърдо, непосредствено до източния край на Ракитово. Кулата с часовника е висока 18,6 метра, а стените и са дебели 80 сантиметра. Представлява осмоъгълник, сътворен от камъни и дърво.

 

 

Базилика в местността Николица – Ракитово

Базиликата в местността Николица е разположена в южните покрайнини на град Ракитово. Базиликата е трикорабна с голям допълнителен кораб /трансепт/ и 3 апсиди. При нейните разкопки са намерени много предмети, сред които мраморни плочи, парчета керамика, фрагменти от съдове, монети, кръстове и други подобни. Базиликата има някои сходства с няколко черкви от ранновизантийската епоха.

 

 

 

Плиоценски музей

Природонаучният музей Плиоценски парк е открит на 19 Септември 2013 г. в село Дорково. В него са представени находки от плиоцена, открити в палеонтологичното находище в местността Кокалите около селото. Находището е най-голямото познато на палеонтолозите струпване на кости от над 30 вида животни на едно място. Открити са над 600 кости на 15 кв м площ. Това е най-голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа. Монтирана е озвучителна техника. В музея се възпроизвеждат звуците издавани от животните, чийто останки са намерени в палеонтологичното находище.

Юндола

Местността Юндола се намира на 1400 м средна надморска височина, между Рила и Родопите, на 16 км от Велинград. Юндола е много добро място както за зимен, така и за летен туризъм. Курортът има ски писти, оборудвани със ски влекове. Иглолистните гори в района пък са прекрасно място за разходки или дълги туристически преходи през летните жеги. От Юндола започват туристически маршрути за връх Белмекен в Рила и връх Черновец в Западните Родопи.

Посочена е ориентировъчна локация в средата на местността, която не съвпада с конкретна забележителност.

 

Крепост Цепина

Крепостта Цепина се намира край село Дорково, община Пазарджик. Изградена е на конусовидния връх Цепина. В местността при археологически разкопки са открити останки от тракийско селище, некропол, базилика, жилища, руини от църкви и т.н. Според исторически сведения твърдината е била седалище на Деспот Алексий Слав – племенник на цар Калоян. В подножието на върха има построена хижа Цепина и музейна експозиция с всички находки от проучванията.

 

 

Язовир Батак

Язовир Батак се намира на 4 км от град Батак, Пазарджишка област. Разположен е в Западните Родопи. Площта му е 22 кв.км. В язовира има остров, който се казва Голака. Язовир Батак е едно от най-предпочитаните места за риболов и почивка. На единия му бряг се намира известният планински курорт Цигов Чарк, а на другия – летовището Дъното.

Като локация, до която да навигирате, избрахме място в най-северната част на язовира, откъдето се разкрива прекрасна гледка по цялата му дължина.

 

Беглика

Резерватът Беглика се намира на 14 км по посока югозапад от гр. Батак в планината Родопи. Става резерват през 1960 г., когато е бил известен с името Васил Коларов. Общата му площ е около 1460 ха. Основното предназначение на резервата е опазване на вековни гори от смърч. Смята се, че средната възраст на дърветата са около 130 г., а диаметърът им достига до 80 см. Тук виреят множество ендемични растения като алпийско сграбиче, родопската теменуга, родопско омайниче, родопско крайснежно звъниче, български рожец и др. За посетителите е разрешено придвижване само по маркирана екопътека.

 

Язовир Белмекен

Язовир Белмекен е част от каскадата Белмекен-Сестри-Чаира, разположен е на 1910 м надморска височина по течението на Сестримска река в Рила планина. Язовирът е с най-високата насипна язовирна стена на Балканския полуостров, а името му се превежда като „Известно място“. В източната част на Рила планина той е най-високопланинското водохранилище като събира част от водите на реките Марица, Струма и Места..

Като локация сме избрали високо и леснодостъпно място, от което се разкрива приказна гледка по дължината на целия язовир.

Връх Белмекен

Връх Белмекен се намира в Рила планина, в близост до едноименния язовир. Височината му е 2626 м. В миналото е бил познат още като Бели връх и Коларов. През лятото до него може да се стигне относително лесно от южната му страна. Зимно време района е лавиноопасен и туристите трябва да се придържат към коловите маркировки. До върха можете да стигнете от село Юндола.

 

 

 

Елин връх

Елин Връх /1568 метра н.в/ се намира в Северозападните Родопи, северозападно от Велинград /над квартал Каменица/. От града до върха се стига за около 3 часа бавен ход по красива пътека, тръгваща от квартал Каменица. На самия връх е построен параклис Свети Илия, стенописите в него са от известния велинградски художник Заварин Веселинов. Има и чешма с ледено студена планинска вода. От върха се открива великолепна гледка към Велинград, вижда се голяма част от Родопите – Баташкия дял и връх Сютка, а също така се виждат и части от Пирин.

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: