Забравените кметове на Велинград

 Забравените кметове на Велинград

Илия КИШИШЕВ

Журналист, заслужил краевед

Илия Спасов Джонев е личност с принос не само към Чепино – Велинград, но и за възстановяването на българската държавност в Южна Добруджа , след възвръщането и от Румъния на България по силата на договора – спогодба от 7 септември, подписан в Крайова. Тези събития заварват Джонев на поста кмет на Чепино, за благоустрояването, на което е положил усилия и управленски качества.

Българското правителство преценя и му възлага задачата, да организира съобразно българското законодателство новата българска администрация в Южна Добруджа.

Командирован е там на 30 септември 1940 г. Назначен е за първи български общински кмет на село Касъм / сега град Генерал Тошево, Добричка област.

Командировката му приключва на 23октомври 1940 г. За този престой той проучва водоизточниците в околията и подготвя работен проект за водоснабдяването й. Разработва първия общински бюджет и първите стъпки за благоустрояването на населените места. Завежда цялата книжнина на общината , издава заповеди за обществения ред , социалните порядки и т.н. Интересно е встъпването на Илия Джонев в длъжноста общински кмет .

Това става на 30 септември 1940 г., в 14 часа, в присъствието на българския свещеник Севастиян и местни жители. Джонев изчаква да отшумят овациите и прочита на чиновниците закона от 1894 г. за преследване на незаконно забогателите държавни служители, които обещава да преследва безкомпромисно.

Впечатляваща е първата му заповед в коато се казва:

Днес, 30 септември, 1940 г. в изпълнение заповедта на Господина министъра на вътрешните работи, аз – Илия Спасов Джонев встъпих като кмет на Касъъмска община след освобождаването на Добруджа. От днес власта в общината се поема от новата българска управа. Служебен език става българският, за знаме се издига знамето на майката – Отечество България.

Днешният ден е празник и награда за един народ, който и в най – трудните моменти не забрави своя език , вяра и не се отрече от Отечеството. Днешният ден е празник на правдата ! Да живее свободна Добруджа ! Да живее велика , мощна и творческа България! Да живее любимият на всички върховен вожд, Негово Величество Цар Борис Трети !

Село Касъм 30 септември 1940 г.

Кмет И . Джонев.

От периода на кметуване в Добруджа, освен архиви е останала и една снимка, която съм запазил. На нея Джонев е в тъмен костюм с връзка и с мустак. Подкрепям евентуални инициативи за почитане паметта му и признателност, които надявам се, са предстоящи.

pzdnes.com

Още новини

Loading Facebook Comments ...