Започнаха почистването на езерото Клептуза във Велинград

 Започнаха почистването на езерото Клептуза във Велинград

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Купища боклук, тиня и водорасли. Това е резултатът от почистването на едно от езерата на Клептуза във Велинград. От администрацията в курорта съобщиха и с това, че предстои подмяна на част от оградните съоражения.

Езерото Клептуза е едно от любимите места, както за туристите, избрали Велинград, така и за жителите на общината. Поколения българи си спомнят живописната местност и разходката с водни колела. Сега мястото е неузнаваемо. От години емблемата на курорта тъне в забрава, а сградите продължават да се рушат. Все неща, за които сме говорили много пъти. От общината обаче изненадаха с конкретни действия.

Според запознати, за последно езерото Клептуза е почистено през 2013 година, но частично. А дъното – чак през далечната 2005 година след голямото наводнение на курорта. Затова и сега от езерото са изкарани купища и всевъзможни отпадъци. Екипът ни видя още, че част от дървената ограда около езерото е изпочупена, но тук вина имат хората и тяхното възпитание или по-точно липсата на такова. Управляващите пък от своя страна трябва да потърсят отговорност от фирмата, която преди няколко години извърши ремонтните дейности на парка по европейски проект. Подменени бяха плочите около езерото, но в дъното на парка те вече са пропаднали, въпреки че ремонтът все още е в гаранция. Това за съжаление не е единствената неприятна изненада.

От община Велинград са категорични, че промените на Клептуза тепърва предстоят. Кметът Костадин Коев ще поиска ново допитване за бъдещото стопанисване на езерото и парка, на което се очаква да бъдат представени и конкретни идеи. Сред тях са търсенето на европейски средства и преотстъпването на частен инвеститор. Никой на този етап не се ангажира с отговор на въпроса кога ще се случи всичко това. А дали няма да бъде поредното празно обещание – предстои да разберем.

telekabeltv.bg

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d блогъра харесват това: