За втори път „Пролетното хоро“ във Велинград се отлага за лятото

За втора поредна година фолклорният фестивал „Пролетно хоро“, който е неизменна част от културния календар на Велинград, няма да бъде по обичайното си време – почивните дни около 22 март, а през лятото. Планираните дати са 10 и 17 юли. Причината са ограничителните мерки срещу коронавируса и забраната за масови събирания до края на април.

Организаторите от едноименното сдружение са съгласували с местната администрация времето за провеждане на тазгодишното десето издание. За първи път то няма да бъде в един ден, а в две поредни съботи – пак за да се избегне струпване на прекалено много хора, а и заради масовия интерес към фестивала и увеличаващите се заявки за участие от танцови клубове. Надиграването няма да бъде в зала, а на открито – на централния площад „Николай Гяуров“. И в двата дни ще има парад-дефиле на фолклорните състави по главните улици.

Първото такова отлагане в историята на фестивала беше през историческия март 2020 година, когато само седмица преди провеждането му – на 13 март, беше обявено извънредно положение. Първоначално беше избрана друга дата –  13 юни, но в крайна сметка се проведе чак на 10 октомври.

dnews.bg

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: