За първи път в Драгиново ще се проведе национален фолклорен събор

 За първи път в Драгиново ще се проведе национален фолклорен събор

На 2 и 3 септември на откритата сцена на централния площад на село Драгиново, под патронажа на кмета на община Велинград, ще се проведе Първи национален фолклорен събор “Драгиново – 2022“. Организатори на събитието са Министерство на културата, Община Велинград, Общество за фолклор, Кметство с. Драгиново и НЧ “Методий Драгинов-1936 г.“.

Официалното откриване на Събора ще бъде на 2 септември от 19.00 ч., съпроводено с Празнична програма, включваща концерт-спектакъл, концерт на гост-изпълнител и тържествена заря.

На 3 септември от 10.00 ч. на откритата сцена ще се изявяват участниците в събора – самодейни групи за народни традиции и обичаи, певчески, танцови и инструментални, както и ансамбли, и клубове за изворен фолклор, и индивидуални изпълнители на народно творчество. За информация на участници и публика, програмата ще бъде публикувана на официалния сайт на Община ВЕЛИНГРАД, Facebook страницата на Отдел Култура и Facebook страницата на НЧ“ Методий Драгинов-1936 г.“. Очакват се индивидуални изпълнители на фолклор и над 20 самодейни групи с певци, танцьори, разказвачи, от различни региони на страната, както и многобройна публика от местни жители и туристи.

Националният фолклорен събор “Драгиново – 2022“ цели съхраняване и популяризиране на българското народно творчество – онова от  извора, с непреходната сила на българските корени и дух. Няма конкурсен характер, но авторитетно жури, включващо и фолклористи от БАН, ще отправя поощрения и препоръки към изпълнителите, за творческото им израстване. Организаторите са предвидили грамота и приз за всички участници в програмата.

Националният събор в Драгиново щеше да има своето първо издание през 2021 г., когато бе отменен дни преди провеждането, заради Ковид. Сега, година по-късно, с умножените енергия, желание и любов на организаторите, ще се случи дълго чаканият пъстър фолклорен празник.

РЕКИЦ “Читалища“ подкрепя и логистично подпомага инициативата като значима за Община Велинград, регион Пазарджик и страната. Заради ревностното пазене и показване на автентичността, традициите и характерния фолклор на района и заради предоставената сцена за изява на народно творчество от различни краища на България. С един толкова мащабен проект, като  Национален фолклорен събор – първи и единствен в областта, намерил мястото си със сериозната заявка за успех и доказване във времето.

Пожелаваме Националният фолклорен събор “Драгиново“ да израства и да се развива в годините /безчет занапред/, за  да среща с българското самобитно изкуство и народно творчество повече и повече хора. Да поддържа интереса и разпалва любовта към изворния фолклор, като дава популярност на това. И нека слави Региона, Велинградско и знатно Драгиново!

На добър час на Първото издание – 2022 на Драгиновския събор!

 

*Автор: инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ ,,Читалища,, – Пазарджик

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: