Здравната каса въвежда единни цени за имплантите

Националната здравноосигурителна каса ще въведе единни цени за медицинските изделия. Това се отнася за имплантите, протезите и всякакви помощни средства за хора с тежи заболявания, стана ясно по време на семинар във Велинград, който се провежда в момента.

Сега се плаща за всичко по цени, каквито предложи търговецът на едро, тъй като реимбурсен списък, подобен на този за лекарствата, няма,  каза шефът на дирекция „Лекарствени продукти, медицински изделия и контрол по предписване и отпускане” в НЗОК д-р Галя Кондева. Ще се търси вариант за въвеждане на нормативни стойности, като за база ще се вземат тези в Гърция и Румъния. Това обаче ще стане най-рано през 2019 година, поясни тя.

Специалистът разясни, че системите за реимбурсиране на медицинските изделия в Европейския съюз са много различни, но единна синхронизация за тях няма.  В едни страни се прилагат т. нар. диагностично вързани групи, а другаде, като в Германия, болниците правят консорциуми и обявяват обществени поръчки за тях, за да им излизат по-евтино. До момента няма и единен регламент за качеството и безопасността им. Такъм европейски регламент се предвижда да бъде приет през 2010 година.

500 000 вида медицински изделия се ползват в Европа.  В България НЗОК заплаща изцяло или частично за 300 000 вида от тях.

Те са в 19 групи, основно за заболявания и увреждания в ортопедията, кардиологията и неврохирургията. 52% от разходите за медицински изделия е за тези в кардиологията, като  стентовете бележат ръст с 4 млн. лв. повече спрямо преди шест години, каза д-р Кондева. Бюджетът за медицинските изделия е 98 млн. лева, припомни тя.

monitor.bg

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: