Иновативен джаз фестивал „Jazz Велинград“ ще се проведе във Велинград

 Иновативен джаз фестивал „Jazz Велинград“ ще се проведе във Велинград
На 15 и 16 юли от 19:30 часа на пл. „Николай Гяуров” ще се проведе иновативен джаз фестивал „Jazz Велинград“.
В първото си издание „Jazz Велинград“ – Фестивал за култура в образованието, връзка между поколенията и развитие на младите таланти ще представи високостойностни музикални проекти с ярки образци от българската музикална традиция. Акценти са премиерата на новата концертна програма на легендата на българската джаз и поп музика Мими Николова. Обществеността ще има възможност за среща и разговор с нея. Ще бъде проведен открит урок по музика, който ще се предава и онлайн. Ще има още работилница за съвместни изпълнения на млади музиканти от Велинград и артисти от националната джаз сцена – синтез на музика, танц и изобразително изкуство, концерт „Онзи вятър от първата среща“ на Джаз бенд „Йосиф Цанков“. Шестте събития ще дадат възможност на учениците да опознаят света на музиката, да се докоснат до българското и световното наследство, да се срещнат на живо с артистите, които го създават, да творят с тях и да се вдъхновят във връзка между поколенията. Жителите и гостите на Велинград ще чуят музикални програми от най-високо качество и ще станат свидетели на творческия процес. Всички прояви ще са при открити врати и свободен вход. Фестивалът се провежда от Община Велинград по инициативата и медийното партньорство на Jazz FM.
Събитията са на 15-ти и 16-ти юли и ще се проведат при свободен вход на различни локации във Велинград.
ПРОГРАМА
15 юли
Среща-разговор с легендата на българската джаз и поп музика Мими Николова
място и час: 16:00 ч., Художествена галерия-Велинград
Концерт на ДЮВИШ „Звънче“
В програмата: песни от българската и световната музикална традиция.
Място и час: 19:30 ч., пл. „Николай Гяуров“
Премиера на проекта „Непреходните песни – претворени“ – концерт на Мими Николова със Самуел Ефтимов – автор на аранжиментите, пиано, Владислав Мирчев – контрабас, Стоян Янкулов – Стунджи – барабани. Специален гост – Велислав Стоянов – тромбон. В програмата: нови аранжименти на забележителните песни на Мими Николова, сред които „Замълчи, замълчи“, „Когато луната изплува“, „Малката креолка“, „Мостчето на влюбените“, „Двата бряга“, „Недей ми казва тази вечер сбогом“ и др., любимата на поколения българи „Приказка“, джаз стандарти.
20 ч., пл. „Николай Гяуров“
16 юли
„Открит урок по музика“. Темата „Духови инструменти – тромбон, саксофон, тромпет“ ще представят Велислав Стоянов, Димитър Льолев и Мартин Ташев. Ще се излъчва на живо на Фейсбук страницата на Jazz FM
място и час: 16:00 ч., ЦПЛР – ОДК
Работилница за съвместно музициране. Изпълнения за вечерния концерт ще подготвят Младежка музикална формация при ЦПЛР – ОДК – Велинград и инструменталистите Велислав Стоянов (диригент на оркестъра) – тромбон, Димитър Льолев – саксофон, и Мартин Ташев – тромпет. Песни, танци и картини ще подготвят обучаващите се в Общинския детски комплекс таланти от ДЮВИШ „Звънче“, КСТ „Импулс – Велинград 2002“, Школата по рисуване.
място и час:16:30 ч., ЦПЛР – ОДК
Концерт на работещите към ЦПЛР – ОДК Младежка музикална формация, ДЮВИШ „Звънче“, КСТ „Импулс – Велинград 2002“ със специалното участие на Велислав Стоянов, Димитър Льолев и Мартин Ташев. Изложба на младите художници от Школата по рисуване.
мяасто и час: 19:30 ч., пл. „Николай Гяуров“
Концерт „Онзи вятър от първата среща“ на Джаз бенд „Йосиф Цанков “ с участието на Велислав Стоянов – тромбон, Димитър Льолев – саксофон, Мартин Ташев – тромпет, Милен Кукошаров – пиано, Даниеле Феббо – контрабас, Борислав Петров – барабани. В програмата: инструментални версии на сътворени от Йосиф Цанков бисери от музикалната история на България: „Керванът“, „Недей тъгува“, „Песен моя, обич моя“, „Под жълтите листа на старата липа“, „Когато луната изплува“, „Аз срещнах случайно две сини очи“, „Повей, ветре“, „Приказка“, „Пеят 100 китари“, „Страстно обичам жените“.
място и час: 20:00 ч., пл. „Николай Гяуров“
Всички събития се провеждат при открити врати и свободен вход.
Повече ще откриете тук https://jazzfm.bg/novini/jazz-velingrad-inovativen-dzhaz-festival-vavezhda-kulturata-v-obrazovanieto-svarzva-pokolenijata-i-razviva-mladi-talanti.html

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *