Инспекцията по труда проверява медицински център във Велинград за неизплатени заплати

 Инспекцията по труда проверява медицински център във Велинград за неизплатени заплати

Главната инспекция по труда започна проверка в Медицински център „Велинград – 2017“, след като се самосезира по публикация в медиите за протести на служители заради неизплатени трудови възнаграждения. Екип от инспектори по труда от Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Пазарджик е изпратен веднага на място.

Лекари, медицински сестри и санитари от общинския медицински център излязоха по-рано на протест и обявиха, че докато не си получат парите, ще спират работа за по един час – от 12:00 часа до 13:00 часа всеки ден. Според работещи в центъра проблемът е хроничен и затова настояват освен да си получат парите, да имат и яснота дали лечебното заведение ще продължи да съществува.

„Искаме да знаем ще го има ли Медицинския център или няма да го има. Ние сме млади кадри. Специалисти имаме много тук, които работят на ръба. Искаме да ги запазим. Те дават всичко от себе си, но тази неяснота, не се издържа. Нашите протестни действия ще продължат докато си получим възнагражденията“, заяви сидикалистът в МЦ „Велинград 2017“ Станимир Атанасов пред “Bulgaria ON AIR“.

Управителят на центъра д-р Кемал Аликов признава, че лечебното заведение има задължения и запорирани сметки и затова му е трудно да “изплува“.

В общинския Медицински център във Велинград работят 30 души. Те отчитат, че лекуват пациенти от 25 населени места в региона.

В проверката, която стартира на 11 март 2024 г., са включени както управителят на Центъра, така и служители – представители на синдикалната организация на Конфедерацията на независимите синдикати в България. Към момента е установено, че всички служители са с неизплатени трудови възнаграждения за месец декември 2023 г. и януари 2024 г.

Проверката продължава. Управителят очаква трудовите възнаграждения за горепосочения период да бъдат изплатени да края на тази седмица.
Дружеството е проверявано в началото на месец декември 2023 г. Тогава не са установени неизплатени заплати за предишен период на служителите от Медицинския център, казват от Инспекцията по труда.

mediapool.bg

velingradnews

Свързана публикации