Как да се отърсим от следваканционната депресия?

 Как да се отърсим от следваканционната депресия?

Първа стъпка – променете нездравословния си модел на хранене.
Според психолозите близо една трета от хората, които се връщат от лятната си ваканция, страдат от сериозен дискомфорт, умора, липса на концентрация и раздразнителност в първите дни.
Лавината имейли и спешни задачи, които са се натрупали по време на отсъствието ни, заплашва да повлече след себе си не само позитивните ни емоции от отпуската, но и да доведе до силен стрес, да отключи депресия, да срине имунитета ни, да причини главоболие, безсъние, стомашни проблеми. Особено застрашени са жените, които в допълнение към служебните ангажименти са натоварени и с грижата за децата и дома.
Всички тези проблеми имат ефективни и безвредни за организма природни решения. Но преди да потърсите най-подходящото за вас, замислете се върху следното: ако очакването за завръщането ви на работа и за срещата с колегите в офиса ви измъчва до степен да провали последните дни от ваканцията ви, ако дори мисълта за това ви се струва непоносима, може би е време да направите сериозни промени в живота си.

Балансирано хранене за добро настроение
Първа стъпка, която не търпи отлагане – променете нездравословния си „ваканционен” модел на хранене. Спрете алкохола и цигарите. Пийте минимум 2 литра вода дневно, други подходящи напитки са билков или зелен чай, фрешове от плодове и зеленчуци. Избягвайте сладките изкушения, които водят до резки скокове и спадове в нивата на кръвната захар, а това повишава нивата на стреса в ежедневието. Поради същата причина намалете и напитките с кофеин, които в по-големи количества засилват чувството за тревожност. Приемани през втората половина на деня пък задълбочават проблемите със съня.

dnes.bg

velingradnews

%d bloggers like this: