Кметове обсъждат във Велинград общ план за развитието на теснолинейката

 Кметове обсъждат във Велинград общ план за развитието на теснолинейката

Кметовете на осем общини ще се съберат на работна среща, за да определят общата визия за туристическото развитие на районите си, които се намират по жп-пътя на родопската теснолинейка. 

На срещата днес във Велинград ще присъстват и представители на министерствата на туризма и на транспорта, както и на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите от Западните Родопи. Целта е да се начертае общ план за развитието на теснолинейката, на базата на нейния огромен потенциал като туристическа атракция и това да се обвърже и с развитието на общините, през които минава родопското влакче.

Развитието на теснолинейката като туристическа атракция трябва да е част от рекламата на България, защото тя е уникална за България и за Балканския полуостров, смята депутатът Васил Тодев от ПП-ДБ, инициатор на срещата.

В момента родопското влакче губи финансово. Автоматичното повишаване на цената на билета обаче няма да доведе до добър ефект, дори напротив.

Тодев напомня, че има два големи туристически центъра – Велинград и Банско, но потенциалът на останалите общини по линията, които имат условия за туризъм, не се използва достатъчно.

Ако теснолинейката става по-популярна, ще се генерират повече приходи, а това ще промени и икономическата ситуация в региона, коментира Васил Тодев.

Източник: bnr.bg