Кметове ползвали общински жилища за бедни и болни

 Кметове ползвали общински жилища за бедни и болни

В нарушение на закона кметове са настанявани в общински жилища, отредени за болни и бедни, или за хора, останали без подслон след бедствия и аварии. Това сочат данни от проверка на Върховната административна прокуратура.

Резултатите бяха обявени на фона на засилена активност на разследващите по линия на кметове. През последните дни бяха повдигнати обвинения на кметовете на Златица и Созопол, беше проведена и полицейска акция в община Стрелча.

Общинските жилища масово са ползвани в нарушение от кметове, техни заместници и наместници по малките населени места. Прокуратурата е установила 175 наредби на общински съвети, които позволяват порочните практики, въпреки че законът формално ги забранява.

Става дума за резервни жилища от общинските фондове. Според закона в тях трябва да се настаняват „под наем лица, в семействата на които са налице остри социални или здравословни проблеми, и такива, чиито жилищата са станали негодни за обитаване“.

Местните общински съвети обаче са приемали наредби, които противоречат на закона и позволяват настаняването на местните управници.

„По този начин от общинските съвети са създадени други категории правоимащи лица, като освен това, не е съобразен и законоустановеният срок за настаняване“, се казва в съобщението на прокуратурата.

Незаконни общински наредби са установени в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Шумен, Монтана, Благоевград, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Перник, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище, Хасково, Ямбол, Поморие, Царево, Банско, Казанлък, Дупница, Нова Загора, Троян, Сандански, Балчик, Шабла, Велинград, Панагюрище, Севлиево.

Прокуратурата е подала протести в административните съдилища с искане въпросните текстове да бъдат отменени. В 22 от общо 156 случая това е направено.

mediapool.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *