Кметът на Велинград: Можем да изпреварим и София по брой на туристите още тази година

– Д-р Коев, какви са амбициите на общината за превръщането на Велинград в модерен европейски, курортен град от типа „интелигентни градове“?

Традиционно Велинград е притегателно място за туристите, но той трябва да е такъв и за жителите му, които също имат нужда от модерна инфраструктура, от зелени площи, от чист въздух. Имаме много върху какво да работим. Даваме си сметка, че улиците не са в състоянието, което подхожда на курортен град, имаме проблем с водния цикъл. Работим, изплащайки стари загуби от лоши управленски решения. Това не е оправдание, а в голяма степен обяснение за недотам задоволителните резултати в посока модернизирането на града. Справяме се сами като община, със собствени сили и средства, и по най-добрия начин, който ситуацията ни позволява.

В капиталовата програма на общината са залегнали много важни проекти и ние ще направим всичко възможно те да бъдат изпълнени по начина, по който се очаква от нас.

– Природните дадености на Велинград са неоспорими. Как обаче, оценявате  града в посока зелена градска среда?

Преди дни стартира и проект за облагородяване на парк „Възраждане“, с който изцяло ще се промени облика на това пространство. Възложил съм проектиране и изграждане на сонди и системи за напояване на важни за Велинград паркове – „Боров парк“, „Вельова баня“ и „Клептуза“. Целта е да се осигури вода за поливане на зелените площи и да превърнем парковите пространства в красиво и зелено място за отдих и почивка. Всяка година озеленяваме, почистваме и се грижим градът да изглежда уютно, а градската среда да създава настроение. Разбира се, има какво да се желае! Винаги може по-добре. Без да се оправдавам, парите и бюджетът винаги са ограничени.

От първостепенна важност за Велинград е прекратяването на концесията за добив на волфрам от „Грънчарица“.

– Така е, но въпреки затрудненията, успяхте да реализирате доста мащабни проекти на територията на общината.

Иновациите и екологията са залегнали в работната ни програма. В началото на март, подписах договор с Министерството на енергетиката за изграждане на геотермално отопление в  ДГ „Еделвайс“. В рамките на година и половина в детското заведение ще бъде изградена помпена  инсталация за отопление, охлаждане и битово горещо водоснабдяване, което значително ще подобри комфорта на малчуганите и персонала. Предстои такова отопление да ползват и други сгради. Освен това

– Наскоро излязоха данните на националната система за туристическа информация ЕСТИ, според които Велинград е най-посещаваният курорт у нас през изминалата година. По брой гости, градът е изпреварен единствено от столицата София. Как ще коментирате това? Изпреварвате дори и морските курорти?

Въпреки, че имахме много проблеми, породени от ковид-кризата, местният хотелиерски бизнес успя да отговори на високите очаквания на туристите.

При заложени 1 440 000 лв. приходи от туристически данък в Бюджет – 2021, към 31.12.2021 г. са събрани 1 309 322 лв., което е 91 % събираемост. Това показва значително увеличение на събираемостта на задълженията, както за текущата, така и за предходни години.

Доброто взаимодействие между общината и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите-Велинград и Западни Родопи могат да служат за пример как трябва да се развива една туристическа дестинация.

– От години се чака да бъде решен проблемът с рушащата се емблема на града – Клептуза? Наскоро беше обявено, че е взето решение, паркът да бъде отдаден на концесия. Защо и как се налага това?

До решението за концесия се стигна след дългогодишните неуспешни опити на общината за друг вариант за съживяването и запазването на парка като емблематично място в града. Темата Клептуза е важна тема за цяла България. С отдаването на парка на концесия, експерименти няма да правим. Уверявам съгражданите си, че публичният интерес ще бъде гарантиран!

– Ще се превърне ли СПА столицата на Балканите в европейска СПА такава?

Пандемията забави разго-ворите, но сега Велинград отново търси подкрепа от държавата по този въпрос. В средата на март имах среща с министъра на туризма Христо Проданов,който съобщи, че ще получим нужната подкрепа. Дано да бъде така!

Важно и крайно необходимо е, обаче да се направят промени в Закона за туризма, които да доведат до увеличение на бюджета за реклама в националните медии, например, тъй като Велинград е дестинация, посещавана 90% от български туристи. Хотелиерският бизнес има проект, подкрепен от мен,  за сертифициране на висок клас бутиков конферентен и бизнес туризъм, но е нужен гаранционен фонд за организиране на събитията. Бизнесът настоява и за изменения в Закона за хазарта, които да позволят провеждане на турнири по покер в 5 и 4-звездни хотели във Велинград. Важно е също

който да дава възможност за финансиране на инфраструктурни проекти. Създаде ли се такъв фонд, заработи ли той както трябва, тогава вече ще имаме възможност да създаваме наистина интелигентни градове, да говорим за модерна инфраструктура, да развиваме стойностни туристически услуги. Дотогава по-скоро можем да визираме амбиции, непосилни задачи и незадоволителни резултати.

Градът отговаря на изискванията на много групи туристи – имаме луксозни СПА хотели, имаме къщи за гости. Това, което липсва до някаква степен са атракции, извън местата за настаняване. Работим това за бъде променено.

източник: standartnews.com

Exit mobile version