Кметът на Велинград: Можем да изпреварим и София по брой на туристите още тази година

 Кметът на Велинград: Можем да изпреварим и София по брой на туристите още тази година
  • Изграждаме първото геотермално отопление в детска градина. Няма да позволя презастрояване на Клептуза

– Д-р Коев, какви са амбициите на общината за превръщането на Велинград в модерен европейски, курортен град от типа „интелигентни градове“?

  • Първо, бих искал да отбележа, че Велинград е малка община, но очакванията към нея и нашата работа са огромни. И това е нормално. Основният дял на икономиката на общината е свързан с туризма и уникалността на нашите природни дадености и минералната вода. В района на Велинград са съсредоточени 4 геотермални находища с води с разнообразен химичен състав и лечебни свойства. Природните богатства и поминъкът на жителите на общината ни карат да бъдем особено отговорни към начина, по който се развиваме.

Традиционно Велинград е притегателно място за туристите, но той трябва да е такъв и за жителите му, които също имат нужда от модерна инфраструктура, от зелени площи, от чист въздух. Имаме много върху какво да работим. Даваме си сметка, че улиците не са в състоянието, което подхожда на курортен град, имаме проблем с водния цикъл. Работим, изплащайки стари загуби от лоши управленски решения. Това не е оправдание, а в голяма степен обяснение за недотам задоволителните резултати в посока модернизирането на града. Справяме се сами като община, със собствени сили и средства, и по най-добрия начин, който ситуацията ни позволява.

В капиталовата програма на общината са залегнали много важни проекти и ние ще направим всичко възможно те да бъдат изпълнени по начина, по който се очаква от нас.

– Природните дадености на Велинград са неоспорими. Как обаче, оценявате  града в посока зелена градска среда?

  • Още от началото на мандата ми като кмет, озеленяването на града е един от приоритетите в работата ми. Най-пресният пример, който мога да дам е, че в средата на април всички служители на общината
  • засадихме 600 дръвчета в „Боров парк“

Преди дни стартира и проект за облагородяване на парк „Възраждане“, с който изцяло ще се промени облика на това пространство. Възложил съм проектиране и изграждане на сонди и системи за напояване на важни за Велинград паркове – „Боров парк“, „Вельова баня“ и „Клептуза“. Целта е да се осигури вода за поливане на зелените площи и да превърнем парковите пространства в красиво и зелено място за отдих и почивка. Всяка година озеленяваме, почистваме и се грижим градът да изглежда уютно, а градската среда да създава настроение. Разбира се, има какво да се желае! Винаги може по-добре. Без да се оправдавам, парите и бюджетът винаги са ограничени.

От първостепенна важност за Велинград е прекратяването на концесията за добив на волфрам от „Грънчарица“.

– Така е, но въпреки затрудненията, успяхте да реализирате доста мащабни проекти на територията на общината.

  • Да, изградихме инсталация за компостиране и сепариране на битови отпадъци, която ще позволи получаване на полезни суровини и минимализиране на отпадъците. Продължаваме реализацията на проекта за закриване и рекултивация на общинското депо за битови отпадъци, като по този начин ще решим един от основните ни екологични проблеми чрез намаляване на свързаните вредни емисии в околната среда. Тук обаче, е важно да имаме и подкрепата на хората, които да ползват съветните  места за изхвърляне на отпадъци, да се отопляват през зимата с по-екологични материали, да пазят обществените пространства чисти… Подобни проблеми има не само в нашата община, но и в страната като цяло. Ако всеки от нас не направи малко лично усилие, каквото и да прави кметът, общината, почистващата фирма и т.н., няма как нещата да се случат.

Иновациите и екологията са залегнали в работната ни програма. В началото на март, подписах договор с Министерството на енергетиката за изграждане на геотермално отопление в  ДГ „Еделвайс“. В рамките на година и половина в детското заведение ще бъде изградена помпена  инсталация за отопление, охлаждане и битово горещо водоснабдяване, което значително ще подобри комфорта на малчуганите и персонала. Предстои такова отопление да ползват и други сгради. Освен това

  • изграждаме още три нови детски градини, реновираме училища, създаваме места за спорт и отдих

– Наскоро излязоха данните на националната система за туристическа информация ЕСТИ, според които Велинград е най-посещаваният курорт у нас през изминалата година. По брой гости, градът е изпреварен единствено от столицата София. Как ще коментирате това? Изпреварвате дори и морските курорти?

  • Това много ни радва. В община Велинград през 2021 година са посрещнати близо 310 000 туристи, което е с 34,48 % повече от 2020 г. Основният дял отново е за българските туристи – 97,2%. Градът е най-предпочитан за уикенд почивки. Тази година можем да изпреварим и столицата.

Въпреки, че имахме много проблеми, породени от ковид-кризата, местният хотелиерски бизнес успя да отговори на високите очаквания на туристите.

При заложени 1 440 000 лв. приходи от туристически данък в Бюджет – 2021, към 31.12.2021 г. са събрани 1 309 322 лв., което е 91 % събираемост. Това показва значително увеличение на събираемостта на задълженията, както за текущата, така и за предходни години.

Доброто взаимодействие между общината и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите-Велинград и Западни Родопи могат да служат за пример как трябва да се развива една туристическа дестинация.

– От години се чака да бъде решен проблемът с рушащата се емблема на града – Клептуза? Наскоро беше обявено, че е взето решение, паркът да бъде отдаден на концесия. Защо и как се налага това?

  • Първо, бих искал да кажа, че страхът на хората паркът да не бъде унищожен или презастроен, няма основание. Няма да позволя презастрояване на Клептуза!

До решението за концесия се стигна след дългогодишните неуспешни опити на общината за друг вариант за съживяването и запазването на парка като емблематично място в града. Темата Клептуза е важна тема за цяла България. С отдаването на парка на концесия, експерименти няма да правим. Уверявам съгражданите си, че публичният интерес ще бъде гарантиран!

– Ще се превърне ли СПА столицата на Балканите в европейска СПА такава?

  • Сред най-важните теми за туристическия бранш във Велинград са дългогодишните разговори с
  • европейската организация ХОТРЕК за обявяването ни за СПА столица на Европа

Пандемията забави разго-ворите, но сега Велинград отново търси подкрепа от държавата по този въпрос. В средата на март имах среща с министъра на туризма Христо Проданов,който съобщи, че ще получим нужната подкрепа. Дано да бъде така!

Важно и крайно необходимо е, обаче да се направят промени в Закона за туризма, които да доведат до увеличение на бюджета за реклама в националните медии, например, тъй като Велинград е дестинация, посещавана 90% от български туристи. Хотелиерският бизнес има проект, подкрепен от мен,  за сертифициране на висок клас бутиков конферентен и бизнес туризъм, но е нужен гаранционен фонд за организиране на събитията. Бизнесът настоява и за изменения в Закона за хазарта, които да позволят провеждане на турнири по покер в 5 и 4-звездни хотели във Велинград. Важно е също

  • националните курорти да имат специален статут

който да дава възможност за финансиране на инфраструктурни проекти. Създаде ли се такъв фонд, заработи ли той както трябва, тогава вече ще имаме възможност да създаваме наистина интелигентни градове, да говорим за модерна инфраструктура, да развиваме стойностни туристически услуги. Дотогава по-скоро можем да визираме амбиции, непосилни задачи и незадоволителни резултати.

Градът отговаря на изискванията на много групи туристи – имаме луксозни СПА хотели, имаме къщи за гости. Това, което липсва до някаква степен са атракции, извън местата за настаняване. Работим това за бъде променено.

източник: standartnews.com

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *