Колко знаят българите за алкохола?  Шест любопитни факта за алкохолната култура на нацията

Колко знаят българите за алкохола? Шест любопитни факта за алкохолната култура на нацията

Близо 11 процента от анкетираните българи смятат, че е допустимо на децата да се дават малки количества алкохол, за да се научат да пият отговорно, когато пораснат

София, 18 април 2022 – Като нация, която трациционно се нарежда в челната десетка на държавите с най-висока консумация на алкохол на глава от населението в света, българите смятат, че имат висок праг на поносимост към спиртните напитки, както и сравнително добра алкохолна култура. Какво и колко обаче знаем за видовете напитки, нивото на алкохолна концентрация в тях, ефектите от смесването им и разумната консумация на алкохол като цяло?

През последните няколко месеца водещият световен производител и дистрибутор на алкохолни напитки Diageo проведе кампания в България за повишаване осведомеността за отговорна консумация на алкохол чрез специалната анкета DRINKiQ от 10 въпроса, свързани с базова информация за алкохола и неговото влияние върху човешкия организъм.

Анкетата DRINKiQ

Над 12 хиляди респонденти у нас са проверили знанията си, като средно са отговорили вярно на 7 от 10-те въпроса. Ето и някои от най-интересните резултати от проучването, направено сред българите:

  1. Само 16% от анкетираните вярват, че биха се напили по-бързо от смесването на бира, вино и спиртни напитки.

Оказва се, че повечето българи са наясно, че това е често срещан мит, тъй като ефектът се определя от това колко пиете, а не от вида на алкохола.

  1. По-малко от ¼ от попълнили анкетата не знаят, че ако мъж и жена със сходни телосложения пият еднакво количество алкохол, те ще бъдат засегнати по различен начин.

Черният дроб обработва алкохола чрез ензим, наречен алкохолдехидрогеназа или ADH. Жените имат по-малко ензим ADH в телата си, следователно, те може да пият същото количество, но усещат ефектите по-силно.

  1. Близо 70% от респондентите не знаят дали една мярка спиртна напитка (30 ml, 40%), малка бира (250 ml, 5%), или чаша вино (100 ml, 13%) съдържа най-много алкохол.

    Истината е, че стандартната мярка от спиртна напитка, бира или вино съдържа еднакво количество алкохол. Ефектът върху тялото ви зависи от това колко консумирате.

  1. Почти 11% вярват, че децата могат понякога да пият по малко алкохол, за да се научат да пият отговорно, когато пораснат.


Въпреки това
схващане, децата и непълнолетните никога не трябва да пият алкохол.

  1. Близо 27% от запитаните казват, че пиенето на бира е по-здравословно от чаша вино или коктейл от спиртни напитки.


Стандартната мярка за една спиртна напитка, халба бира или чаша вино съдържат еднакво количество алкохол. Стандартната напитка обикновено е около 10-15 ml алкохол. Ефектът върху тялото ви се определя от това колко пиете, а не от това, което пиете.

  1. 63% от запитаните българи знаят, че ако пият само вино и избягват бирата и твърдия алкохол, няма да намалят приема на калории.

Калориите зависят от силата на алкохола, количеството алкохол и всички други съставки, които добавяте към напитката.

Кампанията в други страни

Кампанията беше проведена в още четири Източноевропейски страни: Унгария, Чехия, Хърватия и Румъния, с общо 33 000 попълнени DRINKiQ анкети на всичките 5 пазара (вкл. България). Докато повечето от резултатите са сходни във всички страни, някои все пак се различават. Например в Чехия почти половината, в България повече от половината от населението знае, че смесването на бира, вино и спиртни напитки няма да ги напие по-бързо, което е по-добър резултат в сравнение с DRINKiQ-то на унгарците по този въпрос.

Впечатляващите 83% от българските респонденти са наясно, че при консумация на едно и също количество алкохол жените ще усетят ефекта по-силно от мъжете, в сравнение с унгарците и хърватите (по 73%) и румънците (72%). В същото време 56% от българите знаят, че горещото кафе, студеният душ или престоят на чист въздух няма да ги накара да изтрезнеят по-бързо, докато анкетираните от други държави се оказват по-добре запознати с този факт – Унгария (73%), Румъния (58%), Хърватия (64%).

Българите са дали най-много верни отговори на въпроса „Колко време е необходимо на черния дроб, за да обработи една мярка алкохол?“, в сравнение с всички останали пазари – 29% са отговорили „отнема един час“, докато само 17% от унгарците и хърватите, 18% от румънците и 20% от чешките респонденти са отговорили правилно.

85% от анкетираните във всичките 5 пазара казват, че с тази информация е по-малко вероятно да шофират под въздействието на алкохол, а 77% вече смятат, че знаят повече за алкохола и неговото въздействие върху организма.

За Diageo

Diageo е световен лидер в производството на алкохолни напитки с изключителна колекция от търговски марки в категориите алкохолни напитки, бира и вино. Тези марки включват уиски Johnnie Walker, Crown Royal, JεB, Buchanan’s, Windsor, водка Smirnoff, Cîroc и Ketel One, ром Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray and Guinness. Diageo е глобална компания, а нашите продукти се продават в повече от 180 страни по света. Компанията е регистрирана както на Лондонската фондова борса (DGE), така и на Нюйоркската фондова борса (DEO).

За повече информация относно Diageo, нашите служители, нашите марки и успехи, посетете www.diageo.com. Посетете нашата глобална платформа за отговорна консумация www.DRINKiQ.com, за информация, инициативи и начини за споделяне на най-добри практики.

Още новини

Loading Facebook Comments ...