Парадокс: кметът, който въстана срещу неизгодния договор с фирмата, също е наказан

Глоба от 1000 лева ще плаща кметът на Велинград д-р Костадин Коев за подписана фактура към комуналната фирма „Еко Титан“ ЕООД за 33 553 лева, издадена с дата 30 декември 2015 г. Наказанието е наложено от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и потвърдено с окончателно решение от Административния съд в Пазарджик.

Градоначалникът е санкциониран за това, че с парафирането на фактурата на 22 ноември миналата година е поел нови задължения за разходи по поддържане на зелени площи, без те да са предвидени в годишния бюджет на общината. Така общината натрупала задължения към дружеството от 213 396 лв. до 31 декември 2015-та, които не са били предвидени в бюджета за същата година. А по Закона за публичните финанси кметовете могат да поемат извънредни дългове само след гласуване в Общинския съвет.

За 2015 година в перото за озеленяване и опазване на околната среда са били предвидени 245 278 лв., а реално са поети задължения в размер на 458 674 лв. – с 213 396 лв. повече, установява проверката на АДФИ.

Костадин Коев атакува наложената му санкция и печели делото пред Районния съд във Велинград. След обжалване на първоинстанционното решение от АДФИ обаче процесът се обръща на 180 градуса и глобата е потвърдена.

Големият парадокс в този казус е, че настоящият кмет, който се осмели да въстане срещу неизгодния за общината договор с комуналната фирма и да защити правата на местната общност пред съда, се оказа сред санкционираните.

Източник: pazardjik.marica.bg