Кристиан Вигенин: Само ние водим дебата за бъдещето на Европа с „Визия за Европа“

Кристиан Вигенин: Само ние водим дебата за бъдещето на Европа с „Визия за Европа“

В България се е настанило безвремие, което не дава перспектива на страната

„В продължение на години, министър-председателят Борисов и правителствата  му допускаха Анкара да се държи с България по начин, който изискваше сериозни реакции“, това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин по БНР.  Той припомни два от тези случаи – когато е станало дума чия е Тракия и свързаните с въпроса изявления на Ердоган, както и изявлението, свързано с душевните граници на Ердоган. „Толкова витиевато реагираха Министерството на външните работи и премиерът тогава, че това създаде усещането, че могат да се отнасят с нас, както сметнат за добре“, заяви Вигенин.

„Интересно е да споменем, че в средата на януари в България беше вътрешният министър на Турция – тогава той имаше срещи с министър- председателя, според програмата му е имал срещи и с Главното мюфтийство. Убеден съм, че въпросите, които сега се обсъждат, са били поставени и тогава. Би било интересно да разберем какви са били разговорите на вътрешния министър, така че десет дни по-късно да се внесат промени в закона“, заяви народният представител. По думите му промените са факт – от една страна, с тях са били отрсочени дълговете на мюфтийството, а от друга – те са позволили чуждо финансиране на вероизповедания. Кристиан Вигенин заяви още, че това обезмисля закона по начина, по който е бил обсъждан на заседание на КСНС при президента.

„Странно е да се вменява вина на БСП за случващото се, защото тогава ние подкрепихме принципно идеята за държавно финансиране на вероизповеданията, но заедно с това – да бъде спряно външното финансиране. Сега се получава така, че те получават държавно финансиране, а в същото време – остават възможностите за влияние чрез външно финансиране. А знаете, че който плаща, той поръчва музиката“, заяви още той.

Вигенин изрази мнение, че всичко, което правят управляващите, е половинчато и недостатъчно. „В България се е настанило безвремие, което не дава никаква перспектива на страната. Какво се случва в момента в парламента? Когато нямаш посока и идея какво искаш да постигнеш, не знаеш какви реформи са полезни, единственият ти фокус е да да избуташ още един ден във властта, зарадите самата власт. „Краят на това правителство се вижда“, категоричен бе той.

Народният представител засегна и темата с поведението на патриотите, които, по думите му,  са преглъщали идеи и политики, които още от началото на този парламент са били в разрез с разбирането на избирателите им. „Търсеха си оправдание, но ние отправихме ясен призив да не подкрепят повече властта и да напуснат правителството. Видя се, че патриотите са в управлението единствено заради властта. Направиха няколко изявление в парламента по повод закона за вероизповеданията, и това беше. Тяхното участие в правителството е обратно на вижданията на избирателите им“, каза Вигенин..

По повод искането към прокуратурата за проверки във връзка с приетия Закон за вероизповеданията и съмненията за чужда намеса, той коментира, че от БСП очакват реакция и че е нормално той да се самосезира по въпроса. Вигенин припомни още, че БСП е отправила апел и към президента да наложи вето.

„Ние заявихме защо излязохме от този парламент. В седмиците след напускането ни се случиха поредица от неща, които само доказаха, че сме били прави“, каза той. Вигенин изрази мнение, че в продължение на години от БСП са опитвали да отстояват позиции и да правят предложения със стратегически дневен ред, но нищо такова не се  е случило.  „Искаме категорична промяна. От БСП не се занимаваме с битови въпроси, ние атакуваме принципно политиката на ГЕРБ“, категоричен бе социалистът. По думите му обаче битовата страна, свързана с апартаментите на властта е показала афинета към луксозен начин на живот на управляващите и по-важното – облагодетелстването на определени фирми чрез лобистки закони.

„Само ние водим дебата за бъдещето на Европа с „Визия за Европа“. За нас най-важни са политиките. Нашата листа ще бъде ясна на 14 април“, заключи Вигенин.

Още новини

Loading Facebook Comments ...