Летният сезон във Велинград тръгна макар и по-късно

 Летният сезон във Велинград тръгна макар и по-късно

Летният туристически сезон във Велинград е в разгара си. „Макар и трудно сезонът тръгна. Пълни сме на 100%“, заяви за „Марица“ Златко Златанов,председател на хотелиерите в СПА-столицата. Причините за късния старт са няколко. През юни и юли посетителите по хотелите са били малко поради интересът към Световното първенство по футбол, коментира хотелиерът. Лошото време също забави идването на туристите в курорта. „Като е дъждовно и хладно малко хора биха тръгнали на почивка“,добави още Златанов. И не на последно място проблемите с инфраструктурата също оказват влияние върху потока на почиващи. Ремонтите на част от улиците във Велинград също са една от причините за късния старт на сезона.
В момента обаче хотелите са препълнени. Буквална от днес да утре не може да се намери никъде свободна стая, независимо за какъв клас хотел става въпрос. Хотелиерите от своя страна се стремят всячески да задържат гостите си. Едни разнообразяват програмата си с театри, други канят известни музиканти, трети пък залагат на нови СПА изкушения.
По думите на хотелиерите туристите са предимно от България. Не са малко и чуждестранните гости. Те са предимно от Сърбия и Македония.

Това е и една от причините хотелите в Велинград да залагат на „нов внос“ служители от Сърбия и Македония. Служители от тези страни допълнително улесняват обслужването на такива клиенти.

Доскоро мениджърите наемаха предимно молдовци и украинци. При тях обаче има проблем с общуването. Те говорят на руски и няма добра комуникация между персонала и посетителите на хотелите.

Наистина молдовци и украинци ми спасиха сезона, но не бих наел отново такива хора. При сърбите и македонците е по-лесно преодоляването на езиковата бариера. Техният език е на 90% близък до българския и няма проблем с комуникацията. Освен това те са по-дисциплинирани, допълни Златанов. По думите му има и облекчения, които правят внасянето на работна ръка от двете съседни държави по-лесно.

marica.bg

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: