Майка търси истината за смъртта на бебето си – уж е мъртвородено, но има ЕГН и акт за раждане

 Майка търси истината за смъртта на бебето си – уж е мъртвородено, но има ЕГН и акт за раждане

Аз вече нямам доверие на правосъдната ни система. Това каза Нина Мандраджиева в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Припомняме, преди две години Нина постъпва в частна клиника в Бургас за раждане, но след като излиза от упойка разбира, че бебето й е мъртво родено заради усложнения. След като минава първоначалният шок от смъртта на рожбата им, младото семейство започва да търси повече информация от болницата за смъртта на детето си. И получават отказ. Решават да потърсят гроба му, но не го намират.

От болницата обясняват, че детето е родено без признаци на живот и е предадено на траурна агенция, с която работят, но не обясняват защо тя е дошла да го вземе чак от Сливен. В Бургас услугата е безплатна, като разходите се поемат от общината.

В архивите на общината обаче детето е родено живо. А за петте часа, в които е било на този свят, е получило дори име, ЕГН и акт за раждане.

Две години след ужасяващата трагедия, Нина Мандраджиева продължава да търси истината за своето дете. Искането на майката случаят да бъде поет от Софийската прокуратура е оставено без отговор, въпреки че главният прокурор Сотир Цацаров обеща в ефира на bTV да прехвърли разследването.

„Това е само прехвърляне на топката. Навсякъде има отказ, не защо от София връщат нещата обратно тук”, каза Нина. По думите й следващата стъпка, която ще предприеме, е да се обърне към институции извън страната, които да се заемат с нейния случай. „Като минат всички процедурни тапи на действие мога да подам жалба извън България. Ако дойдат хора от чужбина тук и се занимаят със случая, нещата ще бъдат по-реалистични и ще имат по-добър резултат”, каза още тя.

Междувременно стана ясно, че Сотир Цацаров и Петър Москов подготвят специален екип, който да поема отговорност при разследването на подобни случаи. „За този екип – не знам колко време ще мине, ще минат още 10 години”, каза майката.

 

24chasa.bg

%d bloggers like this: