Материалното или нематериалното ни прави по-щастливи?

 Материалното или нематериалното ни прави по-щастливи?

Някои вярват, че сме напълно щастливи, когато имаме до себе си любящ партньор, прекрасно семейство, верни приятели и добра работа. За други щастието е синоним на красива къща, голяма кола, най-новите джаджи и пълна банкова сметка. Какво все пак наистина е щастието? Със сигурност това е въпрос с много индивидуален отговор.

До сега се смяташе, че нематериалното е това, което ни дава най-голямото щастие, но последните проучвания показват, че е вярно точно обратното. Психолозите от университета в Британска Колумбия, доказаха, че пазаруването може да донесе на човек чувството на пълно щастието – особено ако това са материални блага. Пълният доклад на изследването е публикуван в списание „Social Psychological and Personality Science”.

Изследователите помолили група от доброволци да опишат чувствата си относно пазаруването. Покупките били разделени на две групи: първата от тях съдържала материални обекти (нови дънки, слушалки или скъпо кафе), а втората група съдържала развлекателни дейности (посещение на ски курорт, билети за хокей игра или ваучери за подаръци за СПА център). Анализирайки психическото състояние на доброволците един месец след покупката, изследователите открили, че материалните неща са в състояние да ипредизвикат в нас много приятно чувство за дълго време след покупката им. За разлика от тях нематериалните неща, като някаква дейност през свободното време, дава по-интензивни, но краткотрайни положителни чувства.

concert„Вие сте очаровани от концерта през вечерта, когато го слушате. Въпреки това, след приключването му, той няма да Ви донесе повече щастие, но със сигурност ще остане в паметта Ви. Противоположно на това, новият диван никога няма да Ви даде такова вълнение, като например възможността да слушате на живо любимия сиизпълнител, но ще носи радост в живота всеки ден, най-малко в продължение на няколко месеца.” – казва изследователят Аарон Вайдман.

Преди се е смятало, че най-ценното са новите, позитивни преживявания, а не материалните блага.

Woman-parfume„Придобиването на нови преживявания води до щастие, което е рефлекс. Материалните стоки действително водят до по-голяма радост, но това е съвсем различен вид на радост, проявяващ се под формата на моментни импулси.”– добавя водещият автор Елизабет Дън.

 

 

 

Когато следващия път се отправите да пазарувате, помислете добре какво бихте искали да изпитате: силно, но краткотрайно чувство или може би ще предпочетете по-дълго, но по-малко интензивно усещане.

 

delo.bg

 

 

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: