Месопусна Задушница на 9 март 2024 г.

 Месопусна Задушница на 9 март 2024 г.

Как се почитат мъртвите в този ден?

Месопусна задушница тази година се пада на 9 март – седмица преди началото на Великите пости. Казва се Месопусна, защото е ден преди Месни заговезни. Нарича се още Вселенска, тъй като се извършва от всички православни църкви.

На тази задушница трябва да споменем не само близките и роднините си, но и хората, които са починали в самота, без близки, както и умрелите от внезапна, неестествена смърт – по време на път, при инциденти, пожари, от глад, студ.

На Задушница отидете на църква.

В този ден православните християни отиват на църква, тъй като на Задушница във всички храмове се отслужват общи панихиди. Палят свещи за упокой и записват имената на  починалите си близки, за да ги прочете свещеникът в края на заупокойната служба. Духовникът прекадява и освещава поменната трапеза, след което присъстващите раздават донесената храна – милостиня за душите на починалите..

Прочетете молитва за починали!

В „Православния молитвеник“ ще намерите молитви за живи и за починали.

След общата панихида в църква обикновено се отива на гроба, за да се оплеви тревата, да се запали свещ, да се поставят или посадят цветя – гробът да не изглежда занемарен и забравен.

Прелейте го с вино, прекадете го с тамян.

Прочетете за починалия заупокойна молитва или да извикате свещеник да я прочете, да помолите Господ да им прости всички грехове и да ги приеме в небесното Си царство.

Раздайте на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.

Според църквата храната не бива да се оставя на гроба, тя трябва да се раздаде на живите – за да споменават мъртвия в молитвите си с добро.

 

jenatadnes.com 

илюстративн снимки: интерет

Ari Kremen

Свързана публикации