Местният парламент на Велинград прие декларация срещу добива на волфрам

 Местният парламент на Велинград прие декларация срещу добива на волфрам

След няколко решения на Общински съвет Велинград против добива на волфрам общинските съветници излязоха с декларация за прекратяване на концесионната процедура за добив на волфрамосъдържащи руди от находище „Грънчарица”. Общински съвет Велинград  настоява да бъдат предприети  всички законосъобразни действия за прекратяването на процедурата по учредяване концесия за добив на волфрамосъдържащи руди от находище „Грънчарица- Център”.

Местният парламент настоява и за приемане на решение от страна на Народното събрание за недопускане на учредяване на концесии за добив на полезни изкопаеми, които могат да застрашат живота и здравето на гражданите.

Общинските съветници na Велинград призовават общинските съветници на общините от Западните Родопи да разгледат на свои заседанията и да преподпишат текста на Декларацията, както и да обсъдят съвместни действия за спирането на процедури по добива на цветните метали в Западните Родопи.

Своето решение съветниците мотивираха с това, че с недопускане на добива категорично защитават правата и законните интереси на жителите на община Велинград. Местните политици са уверени, че по този начин осигуряват на живеещите в СПА столицата здравословни условия на живот, опазват околната среда и природното разнообразие и съхраняват Велинград като най-значимия център за балнеолечение.

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d блогъра харесват това: