Министър Владислав Горанов: От вчера община Велинград е със запорирани сметки и не могат да финансират нищо

 Министър Владислав Горанов: От вчера община Велинград е със запорирани сметки и не могат да финансират нищо

От вчера Велинград е със запорирани сметки и не могат да финанисрат нито детски градини, нито училища – нищо. Това каза пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов. На въпрос за това дали е имало коментари за това, че със Закона за публичните финанси държавата създава инструмент за разплащане на кметове с лоша финансова дисциплина, Горанов заяви: „Винаги ще има притеснения за субективизъм. Със сигурност в момента няма абсолютно никакъв ред за това“. „Такова е и мнението на част от кметовете, с които съм говорил, че така ще се вкара наистина един ред, който досега въобще липсва в нашето финансово законодателство, свързано с взаимоотношенията между правителството и местните власти“, поясни той. По думите му, винаги може да се предложи и някакъв нов или по-добър финансов механизъм, но засега липсва какъвто и да е било и тази законодателна инициатива на правителството е стъпка в правилната посока.
„Засега интерес проявяват всички общини – да бъдат финансово подпомагани от правителството, но тези, които по наши предварителни оценки ще попаднат при налагането на критериите заложени в закона, са около 20-тина общини“, поясни той.
Във връзка с това коя е най-задлъжнялата община, Горанов посочи, че има много задлъжнели, като някои са с много високи просрочвания. „Велинград, Видин, Сливен и други“, уточни той.
По думите му, вече става дума за изхарчени пари. „Общите задължения на общините са доста големи. Просрочените са около 150 – 160 млн. лв., но това са просрочените, а общите задължения на общините са в доста по-голям размер“, поясни финансовият министър. „От гледна точка на операции по финансиране, тъй като предвиждаме отпускането на заеми, може да се разпростираме до размера, докъдето правителството има ликвиден буфер, т.е. до размера на фискалния резерв. Разбира се едва ли ще се стигне до такива екстремни обеми, но със сигурност има общините, които обективно в момента обективно не могат да изпълняват функциите си. Идеята на този механизъм е не само да реши този проблем, а да ангажира местните власти когато има проблем – той да се знае от местната общност“, коментира още той.
„Наблюденията от последните години са, че липсва адекватен механизъм, при който кметът да бъде задължен да информира местната общност и общинския съвет, че такъв проблем съществува. Обикновено такива проблеми излизат на бял свят след местни избори, когато всичко вече е стигнало до такава степен, че на практика общината вече е пред фалит“, каза още той.
„Велинград от вчера са със запорирани сметки и не могат да финансират нито детските градини, нито училищата – нищо. Колко от вас знаеха, че в последните 4 години Община Велинград е докарана до фалит. Може някой от вас да е знаел, но обществото не чу и местният общински съвет не е разглеждал този проблем. Този проблем веднага след изборите идва с огромен интензитет и общината е блокирана“, уточни министър Горанов.
По думите му, идеята на този механизъм е да принуждава кмета в момента, в който под негово ръководство общинските финанси са докарани до такова състояние, той да е длъжен да информира местната общност, че има проблем и тогава да се предприемат конкретни стъпки, които да изправят финансовото положение на общината със или без помощта на държавата.
„Оздравителните планове на общините ще се предлагат от самите тях, могат да включват разбира се и вдигане на местни такси. Централното правителство ще ги оценява дали са адекватни на фона на проблема, който съществува и ако се приеме, че са адекватни ще бъдат подкрепян. Ако се приеме, че са неадекватни и че не се изпълняват, няма да бъдат подкрепяни“, каза той. „В края на краищата независимостта и адекватността на местната власт предполага както права, така и отговорности”, допълни Горанов
Министърът даде пример и с Видин, и преди години с Дупница. „Свършва мандатът на кмета, той става, тръгва си и зад него остава една фалирала община“, каза той като допълни, че Дупница е пример от миналото.
„Няма механизъм, по който държавата да помага и да принудим кметовете да предприемат оздравителни мерки и да информират общинските съвети за съществуващия проблем“, заяви Владислав Горанов, като отказа да даде други примери, за да не търси политическата оценка. „Лошо управление има независимо от цвета на кметовете, затова искаме да създадем задължения за тях, когато по обективни показатели са довели общината до финансов колапс, те да са длъжни поне да го съобщят и да предприемат необходимите мерки“, допълни той.
Министърът допълни, че задлъжнялостта на Велинград над 20 млн. лв. На въпрос какъв е размерът на безлихвените заеми, които в момента са предоставени на общини, Горанов отговори, че те са около 50 млн. лв.

 

Агенция ФОКУС

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d блогъра харесват това: