Мобилен оператор вдига цените заради инфлацията

 Мобилен оператор вдига цените заради инфлацията

Виваком вдига цената на месечните абонаменти заради инфлацията

Повишението ще е с 4.7%, точно колкото е годишната инфлация за цялата 2023 г. по данни на НСИ. Промяната ще бъде отразена във февруарските сметки, съобщават от компанията. Индексацията важи и за частни, и за бизнес клиенти.

Така например, ако договорът с телекома е за 19.99 лева месечно, новата цена става 20.93 лв. Ако е за 32.99 лева, клиентът ще плаща занапред с 1.55 лева повече или 34.54 лева.

Засега другите два мобилни оператора – А1 и Йетел не са анонсирали ценови промени, но опитът от миналата година сочи, че и те ще го направят.

В общите условия на мобилните оператори е записано, че те могат да индексират цените с процента на годишната инфлация, засечена от НСИ. Миналата зима това породи остро недоволство сред потребителите. Казусът стигна до Комисия за защита на потребителите и Комисия за регулиране на съобщенията, но от това не произлезе нищо.  Становището на КРС бе, че компаниите индексират законно тарифите си, тъй като това е клауза в общите им условия. КЗП пък обяви, че не може да влияе върху ценообразуването на услугата