Над 30 души заразени с трихинелоза във Велинградско

 Над 30 души заразени с трихинелоза във Велинградско

Над 30 души са подложени на медикаментозно лечение поради заразяване с трихинелоза. Това съобщи Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Заразяването е станало след нерегламентирана търговия на месо от отстреляно диво прасе в района на село Медени поляни, общ. Велинград. Последвало е производство и консумация на нетермично преработени месни продукти.

След подаден сигнал от дома на собственика са иззети и насочени за унищожение наличните 30 кг месни продукти. Проучването за нерегламентирано разпространение на неизследвано месо от дивеч в района продължава.

От БАБХ напомнят, че консумацията на неизследвано месо от диво прасе или на месо, за което лабораторните тестове не са приключили, представлява сериозна опасност за здравето.

Българската агенция по безопасност на храните се обръща с молба към ловците от цялата страна и особено към ръководителите на ловните дружинки да не подценяват опасността от трихинелоза. Тяхна отговорност и задължение е да изпращат проба от всяко отстреляно диво прасе за изследване в акредитирана лаборатория. Едва след приключване на анализа, доказващ отсъствие на трихинела, месото може да бъде предоставяно за консумация, съгласно правилата.

Подчертава се, че консумацията на свинско месо, добито от домашни прасета, също представлява определен риск.

В разгара на активния ловен сезон 2023-2024 г. броят на положителните проби за наличие на трихинела при диви свине е увеличен значително. По данни от мобилното приложение на БАБХ „Модул лов“, в което се отразяват резултатите от всяко легално отстреляно диво прасе, от 1 октомври 2023 г. са отстреляни 7732 броя животни, като при 113 е доказано наличието на паразитното заболяване. От началото до края на 2023 г. положителните случаи са 121.

Засегнатите области са Благоевград, Велико Търново, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Пловдив, Сливен, Смолян, Стара Загора и Хасково, като най-много случаи са установени в областите Кърджали – 41, Хасково – 19 и Смолян – 12.

БАБХ съветва потребителите да закупуват и консумират храни само от регламентирани производители. Пазаруването от нерегламентирани търговци, включително и онлайн, е рисково. Вероятността месото, месните продукти, млякото и млечните продукти, яйцата да не са били подложени на ветеринарно-медицински контрол е голяма, което от своя страна е предпоставка за здравен риск при консумацията на такива храни.

news.bg

velingradnews

Свързана публикации