Над 3000 души събра „На мегдана с Фен Фолк ТВ“ във Велинград

 Над 3000 души събра „На мегдана с Фен Фолк ТВ“ във Велинград

Централният площад „Николай Гяуров“ в град Велинград се оказа тесен в съботната вечер за всички любители и ценители на българския фолклор.

Над 3000 души повече от 5 часа се веселиха, пяха и танцуваха под ритъма на българската народна песен. Зареждащата емоция им бе предоставена от впечатляващото събитие „На мегдана с Фен Фолк ТВ“, чиито организатори са национална фолклорна телевизия Фен Фолк ТВ и Община Велинград.

Празникът на българщината започна още в 17,00 часа с изяви на местни самодейци и състави. С песен поздравиха своите съграждани и гости на града сестрите Севдалина и Гергана Комитски, както и носителят на специална награда от Пирин Фолк Иван Паланов. Своя музикален поздрав отправиха и МФГ „Каменица“ при НЧ „Васил Левски“, Ансамбъл за изворен фолклор от с. Драгиново и Йорданка Николова.

В открития урок по народни танци се включиха десетки хороигралци, които с помощта на хореографи от Ансамбъл „Майсторите на танца“ разучиха три сложни хора: Талима, Денинка и Купонджийско.

В рамките на „На мегдана с Фен Фолк ТВ“ се проведе и открит урок по народно пеене с ръководител доц. д-р Бинка Добрева. В него се включиха четири момичета, които изпълниха песни от различни фолклорни области и бяха оценени от своя ментор. Това бяха: Мария Гивчева от Велинград, Виктория Хаджиева от Смолян, Валентина Шерденкова и Христина Ненкова от София.

За красотата и специфичните характеристики на носиите от шопския, тракийския и пиринския край разказа водещият Стоян Петков и публиката имаше възможността да види образци на живо.

От 20,00 ч. започна и празничният фолклорен концерт на любими изпълнители от ефира на Фен Фолк ТВ. Техните песни и въздействащи изпълнения не оставиха безучастен никого на площада във Велинград. Присъстващите се заловиха на хоро още от първата песен и не се умориха до края по тъмно. Дори площадът се оказа тесен и се заформяха успоредно по няколко дълги и кръшни хора. Цялостното въздействие се допълваше от оригиналните хореографии на Ансамбъл „Майсторите на танца“.

Началото бе поставено от гласовитата Галя Асенова и бенда й, а щафетата след нея пое родопският изпълнител Филип Синапов. С хумористични шопски песни се представи младият Илиян Йорданов, а след него публиката бе взривена от легендата Хисарския поп, който бе нетърпеливо очакван от многобройните си фенове във Велинград. Харизматичният Дует „Пирин“ изпълни песни от дебютния си албум „Ай, да ми запееш, Македонийо“, а хороводният маратон бе продължен с изпълненията на талантливия Стоян Петков, който бе и водещ на събитието. Очарователните както винаги Ива и Велислава Костадинови поднесоха букет от народни песни от различни краища на България, като дори предложиха и един модерен джаз вариант на изворната песен „Бело лице имам“. Достойният финал на вечерта бе поставен от неповторимата Бинка Добрева. Тракийският славей просълзи всички с ненадминатото си изпълнение на „Даньова мама“, а песента й „Хайде всички на хорото“ може да се приеме за емблема на провелото се събитие „На мегдана с Фен Фолк ТВ“.

fenfolktv.bg

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *