Националната литературна награда “Милош Зяпков” бе връчена късно снощи

 Националната литературна награда “Милош Зяпков” бе връчена късно снощи

В Деня на народните будители петима автори на литературни произведения получиха награди на името на ракитовския творец “Милош Зяпков”.

Церемонията се проведе в ОНЧ “Будилник 1898” – гр. Ракитово и събра ценителите на литературното творчество и културния живот.

Гостите си припомниха някои от творбите на Зяпков в изпълнение на негови приятели, и имаха възможността да чуят песни по негови стихове и музика на Хайгашод Асасян в изпълнение на Георги Жребчов и Стоян Арабов.

Петчленното жури с председател Маргарита Петкова – поет, публицист, преводач, носител на няколко национални и международни литературни награди и членове: Васил Сотиров поет, писател, драматург и преводач; Валери Иванов – поет, писател, редактор, преподавател по български език и литература, носител на национални и международни награди; Катя Ташева – журналист и общественик; Анна Митева – библиотекар към ОНЧ „Будилник 1898” гр.Ракитово имаше нелеката задача да отличи най-стойностните произведения сред кандидатурите.

Националната литературна награда “Милош Зяпков” 2022 беше присъдена на Красимир Димовски за книгата с разкази “Момичето, което предсказваше миналото” и на Хайри Хадман за стихосбирката “Аз, бедуинът”.

В раздела за ученици от Пзарджишка област наградата за поезия бе присъдена на Виктория Чукалова з астихотворението “Приятелство”, а за проза – на Петя Прагова за разказа “Кой съм аз?”

Награда на журито за местен автор от община Ракитово получи Айлин Дрикова-Еврен.

Призовете на победителите бяха връчени от зам.-кмета на общината Виляна Колчева, която пожела здраве вдъхновение на творците.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: