Национална седмица на четенето в ОУ”Христо Ботев”- Велинград

 Национална седмица на четенето в ОУ”Христо Ботев”- Велинград

Национална седмица на четенето в нашето училище започна на 7 декември и продължи до 12 декември, в изпълнение на Националния план Министерството на образованието и науката.

В Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020) са очертани ключови политики и мерки за повишаването на грамотността на всички нива на образование и е представена визията на Министерството на образованието и науката за насърчаване на четенето до 2020 година, като в стратегията са взети предвид Заключенията на Съвета по въпросите на грамотността от 27 ноември 2012 г.

FotorCreated

Учениците от I”a” клас с класен ръководител г-жа Узунова и възпитател- г-жа Георгиева, отбелязаха Националната седмица на четенето. Припомниха си любими приказни герои като четоха и разказваха приказки с нашия специален гост Цецка Балтаджиева – баба на ученика Благовест Балтаджиев. Учениците от І „б” клас се включиха в инициативата „С баба приказки четем” в седмицата на грамотността.Поканиха госпожа Станчева- баба на Димитър Мартинов, която им прочете едно от многото приключения на Карлсон и разказа увлекателно приказката „Дядовата ръкавичка”.Първокласници слушаха с интерес и благодариха от сърце .                       Учениците от ІІ”а” клас с класен р-л г-жа Гугалова се включиха в Националната седмица на четенето с посещение при своите малки приятели от І”б” клас с класен р-л г-жа Захова. Те им представиха своите любими приказни герои с помощта на литературни гатанки, които първолаците слушаха с голям интерес и бързо ги отгатваха. Изпяха им песни за буквите и им подариха изработена от тях книжка за оцветяване с гатанки. На свой ред първокласниците обогатиха класната библиотека на по-големите си приятели с книга за приключенията на Хайди. Получиха обещание, че когато се научат да четат, могат да използват книжките от библиотеката. Във ІІ”б” клас се организира състезание за най-добър четец. Третокласници посетиха читалнята към кварталната библиотека и участваха в Маратон на четенето. В рамките на Националната седмица на четенето,учениците от IV”а” и IV „б” класове посетиха библиотеката към НЧ ”Васил Левски-1904”.Там те се запознаха с начина на организиране на дейността в библиотеката и принципа на подреждане на книгите в отделните кътове. Запознаха се със споделени в Интернет мнения на техни връстници, относно удоволствието и ползата от четенето. Цветелина Бозева представи „Вълшебна приказка” от личното си творчество.

FotorCreated-2

Петокласници се запознаха с любимите си книги в час на класа, четене на откъси и коментиране на най – интересните случки от произведенията. Някои от учениците донесоха по няколко книги и направиха акция за размяна на книгите с техните съученици.         Учениците от шести клас проведоха състезание за най-бързо четене на непознат текст/”Снежният човек и врабчето”, Св. Минков/, редактираха грешки от Ledrning Apps.org   и направиха кратка диктовка от любимата на повечето книга „Дневникът на един дръндьо в плен на снега” от Джеф Кини. Размениха любимите си книги.Седмокласници проведоха състезание за най-бързо четене на непознат текст от любима книга. Те подариха любимите си детски книжки на третокласници.       Учениците от осми клас посетиха библиотеката в квартал Каменица.Запознаха се с различните отдели и четоха откъси от „Крадецът на праскови”.

Тези инициативи представляват още една стъпка за възпитаване на интерес към хубавата книга и това е само началото на голямото четене.

ОУ ”Христо Ботев”- Велинград

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: