На 1.11.2016 г., от 10,30 ч. в залата на Общ.Ракитово ще се връчат почетни плакети за принос в музикалната култура на Ракитово на Иван Елкин и Георги Холянов

Иван Елкин е роден на 15 авг 1931 г. в Ракитово. Свири от 9 годишен.Основното си образование завършва в Ракитово, след това учи във Велинград и София. Преподава уроци по цигулка в детската музикална школа към читалище „Будилник” в Ракитово. Дълги години свири в оркестъра на брат си Борис Елкин. Музикалните му умения са по цигулка, акордеон, китара и саксофон. От пенсионирането си до днес участва в различни музикални формации. От няколко години ръководи църковния хор в храм „Вмцча Неделя” – Ракитово. Той е изключително скромен и възпитан човек, а когато вземе цигулката в ръцете си от нея излизат най-нежните и чувствителни звуци.

georgi-holqnov

Незрящият композитор Георги Холянов е роден на 10 юли 1946 г. в гр. Пещера, но след това родителите му се преместват в Ракитово . Завършва Училището за деца с нарушено зрение във Варна, а после учи в Средното музикално училище в Пловдив. Остава да живее в Пловдив, където завършва и Висшия музикален педагогически институт . От 1981 г. живее в София и работи като преподавател по музика в Училището за деца с нарушено зрение „Луи Брайл”. Там той създава различни музикални формации – хор, струнен оркестър и вокално-инструментален състав за поп музика, а по-късно и две детски вокални групи – „Усмивки” и „Тийнс”.

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: