На 19 октомври Българската православна църква почита всебългарския покровител Св. Йоан Рилски – Чудотворец

Свети Иван Рилски Чудотворец е български духовник. Скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител е най-известният български светец. Той е покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилският. Водител на българските будители.

Преподобният Йоан Рилски Чудотворец е най-великият български светец, в чието лице народът вижда покровител и застъпник пред Бога. Свети Иван Рилски e роден около 876 г. в с. Скрино (Дупнишко), прекарва целият си живот в отшелничество в пост и молитва за благополучието на хората.

На 70-годишна възраст преподобният Иван Рилски починал на 18 август 946 г., погребан е в пещера, където прекарва голямата част от живота си в нея. 34 години след успението си (смъртта) св. Йоан се явил на сън на учениците си им казал да пренесат тялото му в крепостта Средец (дн. София). Като отворили гроба му монасите видели нетленно и благоуханно тяло. Прославяйки Бога, с чест те го пренесли в София. Това станало на 19 октомври – и на този ден, оттогава се чества тържествено паметта на неговото име

В Средец мощите на светеца били пазени в продължение на два века.

През 1183 г. те са пренесени в Унгария, но скоро след това отново са върнати в Средец. През 1195 г. на същият ден цар Асен I-ви тържествено пренася мощите на Свети Йоан в Търново, където остават почти 3 века. Но през 1469 г. реликвата е върната отново в Рилския манастир.

Св. Йоан Чудотворец се почита няколко пъти в годината – 18 август и 19 октомври със съответните служби и литургии, като 19 октомври е патронен празник на Рилския манастир, празник на Семинарната църква от Софийската семинария и на всички храмове в България, които носят името на Св. Йоан Рилски.

Ari Kremen

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: