На 24 март ще спре интернетът за около 6-8 часа по целия свят!

 На 24 март ще спре интернетът за около 6-8 часа по целия свят!

За първи път от 20 години щели да обновяват всичките сървъри.

Причината е, че интернетът по целият свят се поддържа от 13 DNS сървъра, тези 13 DNS root сървъра представляват основата на световната мрежа. Сървърите така са направени, че при авария с единият от тях, единият от другите да му заема временно работата, но аварии се допускат изключително рядко.

На няколко пъти имаше опит за атаки срещу сървърите като най-големият хакерски удар беше преди 4 години, когато хакери от хакерската група Анонимните успя да пробие в 11 от 13-те DNS сървъра, пише zajenata.bg. Сървърите на DNS може да са само 13, но са пръснати в различни точки на света и представляват разклонения от множество сървъри с общ IP адрес. Системата се подсигурява от 259 сървъра с различни провайдъри, които прави хакерските атаки практически невъзможни.

Тази година на 24 за първи път от повече от 20 години ще има обновления и промени във всичките 259 сървъра, които поддържат 13-те DNS сървъра и временно интернета по целият свят ще спре за около 6-8 часа, алармират американски експерти по информационна сигурност.

A ето и мнение на експертите дадено пред медиите:

DNS root сървъри не отговарят за маршрутизирането на интернет трафика. Те просто отговарят на заявки, които получават от други DNS сървъри, каквито има безброй, и им показват кой домейн на кое IP отговаря. Много интернет доставчици имат собствени DNS сървъри, други използват под наем. Хостинг провайдърите често също имат свои DNS сървъри, както и по-големите корпорации, за които това улеснява връзката и комуникацията между вътрешните им мрежи и интернет.

Има и друго. Локалните DNS сървъри поддържат временни копия на регистрите (т.нар. кеш). Когато се въведе домейн в браузъра, той първо се проверява в DNS сървъра. Той от своя страна, търси информацията в DNS root сървърите на определен период от време – обикновено прави проверка веднъж на всеки 24 ч. до 48 ч. освен ако не получи изрична команда да го направи по-рано.

Дори и бразузърите и компютрите пазят кеш на посетените страници. Тоест, дори и всички DNS root сървъри да спрат да работят едновременно, което е силно хипотетично, отново ще има копия от тази информация.

trafficnews.bg

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: