Областният управител посрещна кмета на френския град Отан

 Областният управител посрещна кмета на френския град Отан

Областният управител Андрей Гечев посрещна кмета на френския град Отан Вeнсан Шовет. Гостите посетиха община Пещера.

Кметът на френския град Отан Вeнсан Шове посети Пазарджик и Пещера и се срещна с областния управител Андрей Гечев и кмета на Пещера Йордан Младенов. Гостът бе придружен в региона от народния представител от „Продължаваме промяната“ Борислав Андонов, двамата са колеги и приятели от студентските години в Париж.

Отан е малък френски град в област Бургундия, наброява около 14 000 жители, голям процент от работещите и сега в дърводобивната промишленост и строителството са жители на община Пещера от ромски произход. Кметът на френския град е за първи път в България, търси подкрепата на местните власти в област Пазарджик за осъществяването на по-добра социална, здравна, образователна интеграция на живеещите в град Отан български граждани. В контекста на политиката на Франция като ротационен председател на Съвета на ЕС за социална Европа за всички.

Андрей Гечев и Йордан Младенов декларираха готовност за сътрудничество и подкрепа в сферата на образованието, културата и бизнеса. Гостите посетиха ромските квартали „Луковица“ и „Пирин“ в град Пещера и се запознаха на място с условията на живот. Председателят на сдружение „Слънце за всеки“ Юксел Яшаров представи дейността на центъра за услуги и проектите, по които работят представителите на ромската общност в град Пещера, свързани със здравната превенция и профилактика, обучение и трудова заетост На финала френският гост се срещна с учители и ученици от НУ „Михаил Куманов“.

Пресцентър областна администрация Пазарджик (3-05-2022)

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *