Община Велинград ще търси фирма за подмяна на уличното осветление

 Община Велинград ще търси фирма за подмяна на уличното осветление

Община Велинград стартира процедура за енергийно-ефективна модернизация на селищните системи за улично осветление, чрез договор с гарантиран резултат. Според него предстои да бъде избрана фирма, която ще поднови осветителните тела с нови. Те ще отговарят на съвременните изисквания и ще бъдат енергоспестяващи.

Заседанието на Общински съвет във Велинград стартира с полагането на клетва на нов кмет на село Долна Дъбева. Причината – избраният Юмер Амза напуска поста поради заминаване извън страната. И тъй като до редовните избори остава по-малко от година, на поста трябва да бъде назначен нов кмет. С решение на Общински съвет това е Юмер Кергин. Той бе и единственото предложение за поста, направено от групата на ДПС.

Общинските съветници дадоха съгласие да стартира процедура за избор на фирма, която да поднови уличното осветление в общината. Според информацията средният годишен разход за последните 3 години е около 230 000 лева, а в същото време уличното осветление не покрива нормативните изисквания за осветеност. 10% от уличните лампи са напълно амортизирани, има и доста счупени. Необходимата сума за подмяната възлиза на близо 2 милиона лева. Сумата обаче реално ще бъде разсрочена.

Своите съмнения обаче изрази Александър Гагов. Заместник-кметът Атанас Палигоров бе категоричен, че общината ще търси възможно най-ниската оферта, с която реално да обнови осветлението и да реализира икономии от потреблението на електроенергия. Председателят на местния парламент Али Мареков пък припомни, че с днешното решение съветниците само дават съгласие за стартиране на процедура по избор на фирма изпълнител.

telemedia.bg

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *