Общ. Велинград представи проекта за геотермално отопление на ДГ “Еделвайс”

 Общ. Велинград представи проекта за геотермално отопление на ДГ “Еделвайс”
Община Велинград представи проекта за геотермално отопление на детска градина “Еделвайс”

Норвежките партньори по проекта бяха на посещение във Велинград на 4 май 2021. Те имаха възможност да се запознаят с техническите параметри по изграждането и въвеждането в експлоатация на иновативния за България проект за отопление и охлаждане чрез геотермална енергия.

“Проектът е от изключително социално значение, има особена стойност за екологията и е невероятно интересен заради подхода към осъществяването му. Ще бъде използвана не минералната вода на града, а топлината, която идва от недрата на земята чрез водата. Децата от детската градина “Еделвайс” ще са първите, които ще се възползват от новата технология и сме особено радостни, че малчуганите ще се развиват в още по-комфортна среда”, заяви зам.-кметът Светла Томова, която е и ръководител на проекта, при посрещането на норвежките гости.

Кметът на Велинград д-р Коев съобщи, че това е втори проект, осъществяван в общината с помощта на Норвежкия грантов фонд, след този за енергоспестяващо улично осветление. Той обяви, че общината е подала документи за преминаване към геотермално отопление за още една детска градина в града.

“Ще изпълним проекта по най-добрия начин”, обеща главният архитект на общината Тодор Енев. По думите му българското законодателство не е напълно готово за осъществяването на геотермални проекти от този род и обясни, “че родните закони се отнасят до извличане на топлина чрез “докосване” до минералната вода, а иновативното е, че настоящия проект “не докосва” водата, а геотермално се отнема топлината”. Арх. Енев изрази увереност, че чрез осъществяването на подобни проекти, ще последват и адекватни законодателни промени. “Велинград е първата община, която ще осъществи такъв проект, което ни прави много щастливи”, допълни арх. Енев.
Инж. Петър Кондев, нач.-отдел ИБКТ обясни, че ДГ “Еделвайс” е избрана за този проект, тъй като преди това е била санирана и с подменена дограма, което я прави подходяща за следващата стъпка. В момента сградата се отоплява на нафта и се изполват алуминиеви радиатори, които ще бъдат изцяло подменени с електрически конвектори, розположени на таваните на помещенията.
Сондажите, които ще бъдат направени за добива на геотермалната енергия ще са на максимална дълбочина 100 м. , а броят на сондажните отвори ще е максимум 15, уточни инж. Кондев.
“Радваме се, че е избран социален обект и съм щастлив, че можем да помогнем с консултирането по изграждането на първи подобен обект за вашата страна”, коментира изп. директор на International Development Norway Андерс Столан, който представи добри примери от своята практива в осъществяването на подобни проекти.
Той и колегата му Трюгве Щуен посетиха на място детската градина, където бяха топло посрещнати, а децата изпълниха кратка програма за гостите.

Директорът на градината Величка Манева разказа повече за детската градина и представи насокоро създадената STE(A)M класна стая в детското заведение по Програма „Еразъм +”. “Концепцията на STE(A)M класна стая в детските градини е образователен подход, който използва науката, технологиите, инженерството, изкуствата и математиката като точки за достъп за насочване на децата към диалог и креативно мислене, подходящи за възрастта на децата в детските градини”, обясни г-жа Манева.

Гостите бяха изключително впечатлени от видяното. По-късно те имаха възможността да посетят изложбата на Едгар Дега в града и фабриката за ръчно тъкани килими в Костандово и изразиха своето удивление, че в малка община като нашата се случват и съществуват толкова интересни и уникални неща, не само за България, но и за света.

Пресцентър община Велинград

9-05-2022

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *