Откриха наркотично вещество в лютеница произведена в България

Опасно токсично вещество беше открито в разпространена в търговската мрежа българска лютеница, съобщиха от неправителствената организация „Активни потребители“ пред Нова тв.
Веществото е олеамид – токсично е и се влага в пластмаси и лубриканти. Действа като приспивателно и като дрога, въздействаща на същите рецептори, които се влияят и от марихуаната. По-малко вероятно е да доведе до пристрастяване.

От „Активни потребители“ нямат право да посочат търговската марка на лютеницата, но увериха, че са подали сигнал в Софийската районна прокуратура и в Българската агенция по безопасност на храните още по Коледа, но не е известно дали са предприети някакви действия.
Възможно е олеамидът да е попаднал случайно във въпросната лютеница от някаква пластмасова опаковка или от смазка за машините, използвани в производството, коментират експертите. Откритото съдържание на забраненото вещество било между 0,1% и 1% от общото тегло на изследвания продукт.

В лабораторните изследвания, започнали през лятото, били включени 12 марки лютеница. Освен индустриалните, били тествани и домашно произведени – от различни райони на страната. Разликата между първите и вторите е драстична в полза на домашното производство – в тях има много по-малко захар, сол и нишесте.

В някои от лютениците, предназначени специално за деца, било установено изключително високо съдържание на захар. Количеството й в определени видове лютеници било същото като това в един цял шоколад.
В изследваните видове лютеница не са открити рапично олио и тиква. Те често се добавят в бурканчетата, защото са по-евтини заместители на обичайно използваните продукти.
Цялото изследване на „Активни потребители“ ще бъде достъпно и публично оповестено в петък.

dnes.bg

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: