От началото на годината в област Пазарджик се регистрира увеличаване на случаите на грип и ОРЗ

 От началото на годината в област Пазарджик се регистрира увеличаване на случаите на грип и ОРЗ

За периода 02.01 – 08.01.2023 г. броят на съобщените от сентинелните практики на общопрактикуващите лекари в град Пазарджик случаи на грип и ОРЗ са 152 бр., което е над 95 персентил и означава високо ниво на заболеваемост от грип, но все още не са достигнати определените нива за обявяване на грипна епидемия.

Най-висока според регистрираните данни е заболеваемостта във възрастовата група от 30 до 64 г., следва възрастовата група от 5 до 14 години, от 0 до 4 години и от 15 до 29 години.

През първата седмица на януари са изпратени 19 проби за анализ в НЦЗПБ – София.

При 6 от тях е потвърден грипен вирус:

  • A /H1N1/ – 3 бр.
  • А /H3N2/ – 2 бр.
  • А /H3N2/ комбиниран с коинфекция SARS-CoV-2 – 1 бр.

Във връзка с увеличената заболеваемост от грип и ОРЗ до всички лечебни заведения за болнична помощ на територията на област Пазарджик е изпратено писмо за актуализиране на оперативните си планове за борба с грип и ОРЗ.

В тази връзка те трябва да предоставят своевременна информация в РЗИ Пазарджик за готовността за разкриване на допълнителни легла за прием на пациенти.

Към настоящия момент няма свободни легла в детските отделения на „МБАЛ-Пазарджик“, останалите лечебни заведения с детски отделения разполагат с незаети легла.

До РУО-Пазарджик е изпратено писмо за предоставяне на информация в РЗИ за броя на заболелите ученици за всяко училище в областта.

Обстановка е динамична и при достигане на съответните епидемични нива ще се предприемат съответните противоепидемични мерки.

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *