От читателите: Камион изсипа смет в река над Велинград

 От читателите: Камион изсипа смет в река над Велинград

По регистрационния номер установиха еконарушителя

Камион стоварил тонове смет в коритото на река над Велинград. В този момент на място се оказал гражданин, въоръжен с телефон с камера, и така прегрешението цъфва в социалните мрежи. И предизвика бурна вълна от основателно недоволство.

„Бяхме тръгнали на разходка и не очаквахме да попаднем на такава ситуация, обясни пред „Марица“ авторът на клипа Евгений Графов. Но съм такъв, че като видя нещо нередно, ми кипва и се опитвам да се съпротивлявам. Импулсивно вдигнах телефона и снимах. Останах изненадан, че шофьорът с усмивка ми заяви: „Всичко е законно, правя го с разрешение“. Кой му е разрешил, не каза, а и не съм разпитвал. Разпространих видеото с надеждата да не се повтаря. Това е река и наистина камионът беше натоварен със земя и камъни, но те са в състояние да променят речното корито, да нанесат вреди. А се съмнявам, че това не е единственият курс с изсипване на отпадъци на непозволени места.“

А ето и някои от коментарите, след като клипът бе качен във Фейсбук от дъщерята на автора – Радка Подаджийска.

„После, като завали, кметовете ще излязат виновни. Не се сърдете на никого, че е толкова мръсна природата в България – всеки хвърля боклука си където му хрумне“, коментира Илияна Василева.

„Вижте чия собственост е колата и си правете извода“, загатва друг потребител. Снимка, приложена от трети, пък показва кмета на Велинград Костадин Коев и цяла редица официални лица на някакво официално събитие, а зад гърбовете им – подобна товарна машина. На следващ кадър оранжевият камион се вижда на градска улица, а на втори план – строителна техника, вероятно изпълняваща ремонтни дейности.

„Няма кой да му даде разрешение за такова нещо“, увери Радка Халачева от отдел „Екология“ към общината в курорта. Дори да са само пръст и камъни, това е вид строителен отпадък, трябва да се изхвърля на определените за това места.“

По думите на служителката, на посоченото място няма река, а дере. Което обаче също е воден обект, а не сметище. Халачева заяви, че ще предаде сигнала до Басейнова дирекция, в чийто ресор били местата извън урбанизираната територия.

„Можем да санкционираме собственика на камиона, но за целта трябва да имаме свидетелски показания, видеото не е доказателство в съда, обясни пък директорът на РИОСВ Костадин Гешев. Глобата е от порядъка на няколко хиляди лева. А да се почисти мястото, трябва очевидците да ни насочат къде точно се намира.“

Мястото е едно от най-красивите кътчета в Родопите – пътят за Юндола, на 4-5 км от общинския център, близо до хотел „Зора“, поясни авторът на клипа. Евгений Графов обаче категорично отказа да се разкарва по съдилища и да свидетелства.

В двете институции вече имат данни за това чия собственост е камионът. Предстоят проверки, резултатите от които ще оповестим, след като ни бъдат предоставени.

marica.bg

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: