От 15 ноември започнаха Рождественските пости за християните

 От 15 ноември започнаха Рождественските пости за християните

40-дневният Коледен пост започна.

След Коледни заговезни на 15 ноември до 24 декември включително са Рождественските пости или Коледни пости. Те са последните дълги пости за годината.

Личните подбуди за постене при всички хора са различни. Едни спазват християнските порядки на постите, а за други те са удобни за пречистване на токсини. В съвремеието да се постараеш за физическо, а от там и за духовно пречистване е голямо изпитание за дух и воля. Но, ако се премине, удовлетворението и усещането са несравними.

В тази статия съвсем обобщено ще споделя какво се смята за разрешено и забранено по време на Коледните пости, както и идея за това какви продукти може да консумирате.

По време на тези 40 денонощия има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и олио. Млечните продукти са забранени, а рибните се консумират в определни дни.

<<Каква може да е храната при постите?>>

Нуждата от белтъчини се замества с ястия от:
боб, леща, булгур, нахут, ориз (и кафяв), киноа, гъби, авокадо, всякакъв вид кълнове, соеви продукти, мляко, растителен кашкавал и сирене, сушени плодове, кълнове и пълнозърнести продукти. Също ядки и семена – фъстъци, орехи, лешници, бадеми, сусам, тиквено и слънчогледово семе и др.

Необходими са повече плодове и зеленчуци, в които са ценните витамини и минерали. Непременно се консумират и ябълки, портокали, киви.
В този период е и сезонът на зелето, картофи, карфиол, цвекло, броколи, моркови, праз, спанак, тиква, патладжани. Можете и бамя, грах, брюкселско зеле, боб, царевица.

Почти всички видове макаронени изделия са подходящи. Четете етикета, дали не са с яйца или др. животински продукти.

<<Зехтинът, както е известно, има свойството да изчиства организма от натрупаните мазнини. Това ще спомогне за по пълното прочистването на организма от токсините.

<<Рибата е позволена на Никулден (6 декември). Някои от рибите, които са с най-високо съдържание на белтъчни са: херинга, риба тон, лефер, скумрия, паламуд, сардина, хек, сафрид, пъстърва и бяла риба, . Има и богато разнообразие от мекотели, които в дните, когато не се спазва строг пост са разрешени: калмари, октоподи, рапани и миди.

Важно уточнение: От постите са освободени малки деца, бременни, болни и стари хора. Венчавките са забранени до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.

 

редактор: vip-velingrad.com

снимки и икони: интернет

Ari Kremen

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *