Пазарджишка Марица номинира за личност на годината Иван Ганев – ученикът, който спаси живот

Първият от номинираните за „Личност на годината“ на „Пазарджишка Марица“ е 16-годишният Иван Ганев от Велинград, който през ноември спаси човешки живот. Драматичната история се разиграла привечер на площад „Николай Гяуров“. Момче скочило с колелото си от стена, паднало и си глътнало езика. Приятелите му се паникьосали и започнали да викат за помощ. В този момент, прибирайки се към вкъщи, оттам минал Иван Ганев и видял суматохата. Първо решил, че това е някаква детска шега, защото останалите хора, разхождащи се по центъра, не обръщали внимание на случващото се. Но хлапетата продължавали да крещят и да търсят помощ.

Иван повторно се обърнал към тях и осъзнал, че наистина се случва нещо сериозно. Едно от момчетата, на около 12-13 години, лежеше на земята и не мърдаше. Опитваше се да си поеме въздух, но не успяваше. Стиснах здраво челюстта му с едната си ръка, а с другата извадих езика му. След няколко секунди започна да диша. До този момент бях спокоен и действах без паника, но осъзнавайки какво се беше случило, адреналинът ми скочи и се разтреперих. Дойде полиция, а след малко и линейка. Пренесохме момчето в медицинския автомобил и го откараха, разказа пред „Пазарджишка Марица“ Иван Ганев.

Само за месец спасеното от него момче е второто дете с глътнат език, на което младият велинградчанин се натъква. Първия път е само свидетел на инцидента, а друг помага. Оттам и разбира какво трябва да се направи в такава ситуация. Когато животът на момчето с колелото се оказва в неговите ръце, той просто повтаря видяното.

Иван Ганев е ученик в 11. клас от велинградското СУ „Св. св. Кирил и Методий“. След като съучениците му и педагогическият колектив на училището разбират, че е спасил живот, той се превръща в герой. Досега обаче признава, че нито спасеното от него момче, нито родителите му са го потърсили за благодарност. Скромно казва, че не търси такава и пак би го направил, стига да може да помогне.

Гласувайте за Иван Ганев в АНКЕТАТА на сайта  pazardjik.marica.bg

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: