Пазарджишка област е в грипна епидемия от 19 до 23 януари

 Пазарджишка област е в грипна епидемия от 19 до 23 януари

Това реши днес Регионалният пандемичен комитет на заседанието, свикано от областния управител Стефан Мирев. Причината е рязкото увеличаване броя на заболелите от грип и остри респираторни заболявания и наличието на лабораторни данни за циркулация на грипни вируси.

По данни на РУО Пазарджик, процентът на отсъстващите ученици за областта е 29,73. Най-много отсъстващи ученици вчера, 18 януари, е имало в Лесичово, Септември и Брацигово – над 30%, а най-малко – в Батак – 16,34% и Сърница – 15,83%.

Началникът на РУО Пазарджик Валентина Кайтазова, посъветва родителите да ограничат максимално събиранията на деца по време на ваканцията, за да бъде преустановено разпространението на вируса. Пикът се очаква следващата седмица, посочи областният управител Стефан Мирев.

За периода на грипната епидемия влизат в сила следните противоепидемични мерки:

1.Да се преустановят плановите консултации на здрави бременни и кърмачета, както и всички профилактични прегледи и имунизации.

2.Да се преустановят свижданията в болниците.

3.Да се преустановят оперативните интервенции, с изключение на спешните и неотложните.

4.В детските заведения да се провежда качествен ежедневен филтър, текуща дезинфекция и редовно проветряване на помещенията. Персоналът, обслужващ децата да носи задължително марлени маски.

5.Да спре провеждането на тържества в училища, детски ясли и градини.

6.Всички здравни работници задължително да носят марлени маски.

7.Да се съобщават ежедневно наблюдаваните усложнения.

На 23 януари ще се проведе ново заседание на Регионалния пандемичен комитет, за да се прецени обстановката и необходимостта от удължаване на срока на епидемията

 

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: