Пеевски се провали на изборите във Велинград

 Пеевски се провали на изборите във Велинград

Депутатът от ДПС Делян Пеевски се провали на местните избори във Велинград, където водеше листата с общински съветници на движението. Пеевски спечели за партията си 2504 гласа и едва 4 места в 29-членния общински съвет, докато през 2011 г. имаше двойно повече – 9, а през 2007 г. – 10.

Ниският резултат на ДПС вероятно се дължи и на това, че през пролетта на 2015 г. от община Велинград се отдели и новата община Сърница, в която партията на Лютви Местан печели 1634 гласа и е първа политическа сила с избран кмет – Неби Бозов, на първи тур.

През 2011 г. Пеевски отново беше водач на листата във Велинград, но тогава осигури 5075 гласа за ДПС, които са повече от 4138 гласа, които записа ДПС във Велинград и Сърница на вота на 25 октомври. Движението има традиционни избиратели в населените с мюсюлмани села от общината, но възходът започна по времето на бившия кмет на Велинград и бивш депутат Фидел Беев.

Макар ДПС да не издигна кандидат за кмет сега, Пеевски застана зад независимя Ангел Манолов, който обаче остана трети с 29.74% от гласовете.

Според местните Делян Пеевски не се появил нито веднъж на официални предизборни събития, които ДПС организира в общината. На тях го замествали бившият министър на спорта, а сега депутат от Пазарджишкия район Мариана Георгиева, както и евродепутатът от ДПС и бивш министър на екологията Искра Михайлова.

Пеевски е избран за общински съветник, а в избирателната комисия очакват решението му дали ще остане в парламента, или ще предпочете местната власт. Той обаче се оказа значително по-слабо желан от други кандидати, тъй като преференциите за него са едва 19, освен онези 1606, които получава от бюлетините без отбелязана преференция. Седем други кандидат-съветници са получили повече преференциални гласове.

dnevnik.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *