Подкрепете петицията в интернет за запазване на санаториума във Велинград

Над 600 подписват в защита на лечебното заведение, което е 1 от само 3 такива в цяла България

Електронна петиция за запазване статута на Белодробна болница „Света Петка Българска“ пуснаха в интернет велинградчани, а само за броени дни документът е събрал подкрепата на над 600 потребители. Поводът е заповед на министъра на здравеопазването от 29 март, според която лечебното заведение може да приема безплатно само пациенти с над 50% нетрудоспособност, и то за болести на дихателните пътища. Както и в подписката на хартия, която върви в курорта от миналата седмица, в тази също се подчертава, че това е нехуманно и противоправно решение, лишаващо от право да ползват услугите на болницата стотици хора. И двата документа са подети от Инициативен комитет „Да поработим за Велинград“.

„Не бихме искали да достигаме белодробна недостатъчност над 50%. Бихме искали да бъдем излекувани преди това, за да сме пълноценни и работоспособни хора“.

Инициаторите протестират срещу заповедта, която определят като геноцид спрямо болните граждани и дискриминация. Посочват, че пациентите с ТЕЛК са сравнително малко, и то при възрастното население.

„НЗОК със свойте клинични пътеки убива своя народ – не може да се излекува пневмония за 7 дни, бронхит за 3 дни и т.н. Тези хора отиват в производството, за да изкарват заплати на огромна администрация в държавата и трябва ли да се трудоустроят, за да придобият права за продължително лечение и рехабилитация?“ – питат защитниците на санаториума.

Те изразяват категорично несъгласие с това да МЗ се унищожава една печеливша болница, която работи като добре смазан механизъм, където работят висококвалифицирани главен лекар, лекари, медицински сестри, санитари в едно уникално място включващо – природа, въздух, вода и тишина.

„Протестираме за налаганите противочовешки правила от МЗ! Повтаря се един сценарий добре известен на хората от годините на прехода – има богати хора, чиито апетити не се спират пред нищо – в желанието си да заграбят уникална сграда и земя на безценица, а обикновените болни – бедни хора да нямат възможност да получат полагащото им се здравеопазване гарантирано им от Конституцията на България. И още нещо, тази болница и Общинска болница МБАЛ са от изключителна важност за града и държавата като стратегически обекти“ – пише в обръщението към петицията.

С документа ще бъдат запознати министърът на здравеопазването, омбудсмана, президента, парламентарната комисия по здравеопазване, Общинския съвет във Велинград, кметът на града, обществеността и медиите.

Белодробна болница „Света Петка Българска“ е една от само трите в цяла България, специализирани в долекуване и рехабилитация на хора с тежки дихателни заболявания.

снимка: Светла-Георги Бизеви

marica.bg

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: