Подозират приватизация за болницата във Велинград

 Подозират приватизация за болницата във Велинград

Има намерения общинската болница във Велинград да се предаде на частен инвеститор и то не, за да се развива, а за да бъде погълната. Такива подозрения изразиха представители на „Възраждане“ и ПП. Общинските власти обаче на този етап отричат да подготвят приватизация или публично-частно партньорство (ПЧП).

Намерението за влизането на частен инвеститор в общинската болница във Велинград намери място във въпроса на депутата от „Възраждане“ Стоян Таслаков към здравния министър Христо Хинков. В него той сподели страха си, че местните власти имат намерение да предадат болницата на частен инвеститор с цел да бъде декапитализрана и постепенно погълната от частното дружество. С подобни опасения е и Рахим Енгяк от Продължаваме промяната. „Имаме информация, че се подготвя болницата да бъде приватизирана, като се направи публично-частно партньорство с частна болница. Само земята, която е 39 дка, се оценява на 40 млн. лева. Докладна записка в общинския съвет за отдаването й на публично – частно партньорство все още не е внесена, но вече се знаят нагласите, както и това, че ще има мнозинство за гласуването на този вариант“, каза той за clinica. Според него обаче, ако това се случи, няма да бъде добре за хората.

„Рискът на публично-частното партньорство в нашия случай е, че още на втората година тя със сигурност ще генерира много загуби, а на третата частникът ще придобие възможно най-много проценти от капитала й, а общината може да остане и с 2 на сто“, каза Енгяк. Тогава обаче населението ще бъде потърпевшо, защото ще трябва да пътува до Пазарджик за здравни услуги.

От общината обаче отричат да се готви на този етап приватизация или дори ПЧП. „В момента не се подготвя отдаване на болницата на публично – частно партньорство. Към тази дата няма заявено инвестиционно намерение. Ако такова бъде внесено, ще можем да коментираме повече“, коментира за clinica кметът на Велинград Костадин Коев.

Опасенията за приватизация на

общинската болница във Велинград или за ПЧП не са първите у нас. Само преди няколко седмици подобен случай имаше с областната болница във Враца. Там здравното министерство каза, че е имало такива идеи, но се е отказало от реализацията им, след като е видяло инвеститорското намерение. Разговорът за приватизацията или за ПЧП в публичните болници обаче тепърва предстои. Здравният министър Христо Хинков вече няколко пъти предупреди, че той е неизбежен и ще бъде тежко бреме за властта, на която ще й се наложи д аго проведе. Той обеща и да представи план за това как може да се осъществява подобен модел преди ротацията, когато смята да се оттегли от поста си.

Източник: 5minuti.bg

velingradnews

Свързана публикации