Полезна информация: Какво представляват вирусите?

 Полезна информация: Какво представляват вирусите?

Какво представляват вирусите?


Вирусите са органични частици, които сравнени с бактериите са значително  по-малки. За да си представите за какъв  размер говорим – в 1 мм се събират 10 000 вируса, подредени в линия.

В една лъжица морска вода има повече на брой вируси от населението на Европа. И да, вирусите наистина са много и колкото и да се пазим, всеки ден се докосваме до много от  тях.

Ние имаме негативно отношение към вирусите, тъй като голяма част от тях са патогенни и причиняват заболявания. Най-често инфекции на горните дихателни пътища.

И тъй като почти няма човек, който да не се е инфектирал с вирус, е малко трудно да повярваме, че по-голямата  част от вирусите са не просто безвредни, дори могат да бъдат полезни.

Тони Голдбърг, епидемиолог от Университета на Уисконсин-Медисън, твърди, че ако всички вируси внезапно изчезнат, светът ще бъде прекрасно място за около ден и половина и след това всички ще  умрем.

Учените нямат единно мнение за това дали вирусите спадат към живите или към неживите клетки. Много учени не ги смятат за живи, тъй като вирусите не могат да оцелеят без жив гостоприемник. Те навлизат в клетките на гостоприемника, за да се възпроизведат.

Веднъж обаче заразили приемника си, вирусите започват да се възпроизвеждат и това е основната причина да бъдат считани за живи.

Според Къртис Сътъл, вирусолог от университета на Британска Колумбия, Канада вирусите са вериги от генетичен материал, съдържащи се в няколкопротеинови молекули, което ги поставя между живото и неживото.

Какви са вирусите?

Много малка част от съществуващите вируси са познати  – това са тези, които засягат човека, растенията и животните. Най-общото вирусите се разделят според генетичния им код:

  • РНК вируси
  • ДНК вируси

70% от познатите вируси са с генетичен РНК код и се различават значително по структурата на генома.

РНК вирусите показват много по-високи степени на мутация в сравнение с ДНК вирусите. Степента им на мутация води до непрекъснато генериране на нови варианти на вирусите, които показват голяма адаптивност, дори към нови гостоприемници.

Структура на вирусите

Вирусът се състои от ядро с нуклеинова киселина (генетичния материал – ДНК или РНК). Ядрото е заобиколено от протеинова обвивка, а мастната обвивка съставлява най-външния слой.

Вирусът има шипове по повърхността, с които се прикрепва към клетките на гостоприемника.

Жизнен цикъл на вирусите

Вирусите могат да се считат за микропаразити. Те не могат да се възпроизвеждат или да експресират гените си без помощта на жива клетка.

Вирусните частици нахлуват (етап 1) в тялото на гостоприемника и се прикрепват към клетките с помощта на шиповете си.

След като вирусът навлезе в клетката и я зарази (етап 2), той използва рибозомите, ензимите и голяма част от клетъчните ѝ механизми и тя се явява гостоприемник за растеж и размножаване на вирусни частици (етап 3) (т. нар. вирусна репликация).

При вирусната репликация се произвеждат множество вирусни частици (вириони) (етап 4). Някои вируси убиват клетките гостоприемник (етап 5) и това може да доведе до възпаление.

След като узреят вирусните частици се освобождават (етап 6), за да атакуват  нови клетки – гостоприемници.

Схема на етапите в жизнения цикъл на вируса

Каква е разликата между вирусите и бактериите?

Вирусите и бактериите се различават по размер, начин на възпроизвеждане и генетичния материал.

ВИРУСИ БАКТЕРИИ
Между живите и неживите частици Живи клетки
Изискват клетки на гостоприемник за възпроизвеждане Възпроизвеждат се самостоятелно
Субмикроскопски Видими под стандартен микросоп

Какво е вирусна инфекция и как се предава?

Вирусна инфекция  възниква, когато вирусът попадне в тялото ви и започне да се размножава.

В резултат на това можете да изпитате симптоми, тъй като инфекцията, засяга различни органи и системи и може да промени тяхното функциониране. Вирусът може да продължи да се размножава във вашето тяло, но тъй като е заразен, може да се предаде към друг гостоприемник.

Най-често вирусите инфектират горните или долните дихателни пътища. Вирусите причиняват и други заболявания като варицела, херпес, СПИН, хепатит.

Вирусните частици се предават много по-лесно от бактериите. Частиците се отделят при кихане, кашляне, плюене и могат да попаднат в гостоприемника чрез вдишване или чрез директен контакт (след досег със заразена повърхност или предмет при докосване на лицето, особено в областта на носа, устата и очите).

Какво представлява бактериалната инфекция и как се предава?

За разлика от вирусните инфекции, които се разпространяват атакувайки клетките в организма, бактериалните инфекции могат да бъдат локализирани.

Най-честите бактериални инфекции са фурункули, флегмони, язви, менингити, хранителни отравяния, гастрити и др.

Не всички бактериални инфекции са заразни. Тези, които са заразни се разпространяват по различни начини в зависимост от вида на инфекцията.

Повечето бактериални инфекции могат да бъдат предадени при непосредствен контакт със заразен предмет или повърхност, например хавлиени кърпи, споделени прибори и чаши, непосредствен контакт със заразена кожа и т.н.

Някои бактериални инфекции се предават чрез въздушни капчици, които се образуват, когато заразеният човек кашля или киха (напр. магарешката кашлица).

Други се предават от биологичен преносител на бактерията, при проникване в човешкия организъм (напр. кърлежи при лаймската болест).

Бактериалните инфекции се предават доста по-трудно в сравнение с вирусните, но са по-упорити за лечение.

Какви са разликите между вирусните и бактериалните респираторни инфекции

Обикновено повечето вирусни инфекции протичат сравнително по-леко от бактериалните. Симптомите са най-силно изразени в първите 1-3 дни, като постепенно намаляват по интензитет.

СИМПТОМИ ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ БАКТЕРИАЛНА ИНФЕКЦИЯ
Течащ/запушен нос Воднисти, безцветни секрети Слузести секрети
Температура над 37 ° C, но под 38.5 ° C над 38.5 ° C
Възпалено гърло Болезнено, червено, сухо Много зачервено, със секрет
Кашлица Суха кашлица Продуктивна кашлица
Други Чувство за слабост, мускулна болка, втрисане, главоболие, намален апетит Задух, главоболие, предишна настинка
Лечение Антивирусно Антибиотик

Понякога дори за специалистите е трудно да определят какъв е причинителят за инфекцията, затова в повечето случаи лекарите назначават изследвания. Промените в пълната кръвна картина могат да насочат вирусна или бактериална е инфекцията.

При бактериалната инфекция има увеличение на броя на левкоцитите, а при вирусната инфекция левкоцитите са понижени, като може да се установи увеличен брой на лимфоцитите – лимфоцитоза.

Широко разпространено е изследването на С-реактивния протеин (CRP). Този белтък се синтезира в черния дроб и участва в имунната защита на организма. Само няколко часа след настъпване на заболяването стойностите му се повишават.

Референтната стойност на С-реактивния протеин (CRP) е до 5 mg/l. Важно е да се знае, че при пушачи и хипертоници, както и при хора с ревматоиден артрит стандартно се срещат по-високи нива на този протеина.

Препоръчително е да посетите лекар, който да установи дали инфекцията е вирусна или бактериална, за да назначи адекватно лечение.

източник: viruxan.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *