Председател на Общинския съвет влиза в съда

Председател на Общинския съвет влиза в съда

Делото срещу бившия шеф на горско стопанство е първо по рода си за съдебните зали в страната

Председателят на Общинския съвет във Велинград Али Мареков застана на подсъдимата скамейка, научи „Вестник Знаме”. Той е обвинен в качеството си на директор на ДГС „Чепино”, а наказателното дело е особено с това, че досъдебното производство е набъбнало до обвинение, което влиза в съдебна зала и развоят му ще предопредели каква да бъде съдебната практика.

Защото масово подобни дела биваха прекратявани от прокуратурата заради друга една установена масова практика – практиката на директорите на горски стопанства да продават дървесина на временен склад на фирми, които не са плащали веднага, а впоследствие са забравили да платят. Директорите знаели, че така не се прави, още повече, в договорите е записано, че парите се плащат авансово. Твърдят, че заобикаляли закона, защото проявявали разбиране към фирмите, които нямали нужните пари в момента и щели да ги получат като осребрят дървесината. Затова директорите продавали дърва, „за да върви работата”. Делата масово са прекратявани от прокуратурата и заради това, и заради факта, че самите директори пък са направили постъпки да си приберат парите по граждански ред, но не са успели.

С какво това дело обаче е по-особено?

В случая на Мареков, обвинителният акт е за това, че за периода 9 април 2014-2021 октомври същата година, в качеството си на длъжностно лице, той не е предприел мерки за прекратяване на 6 броя договори за покупко-продажба на дървесина, сключени с „Бор Рециклейшън“ ЕООД. Така фирмата извозила дървата без да плати и в резултат на това са настъпили значителни щети за държавата в размер на 122 хиляди и 842,50 лева. Има данни, че Мареков е предприел мерки, за да си върне стопанството парите. Това обаче не е станало. А разследващите са преценили, че той е знаел, че дървесината няма да бъде заплатена и че няма начин тя да бъде събрана чрез механизмите на изпълнителното производство. Самият Мареков не се признава за виновен. Той е директор на „Чепино” до декември 2014-а, след което седна на зам.-директорското място.

Досъдебното производство е образувано още през септември 2015-а в Окръжната прокуратура

по жалба на Южно-централното държавно предприятие-Смолян. Впоследствие делото стига до съд, но още в първото заседание магистратите го връщат на прокуратурата с указания за промяна на обвинението. Междувременно ДЛС „Чепино” е завело търговски иск срещу „Бор Рециклейшън”, а за да се изчака изходът на делото, производството е спряно. През пролетта на 2017-а Окръжният съд отхвърля иска за близо 113 хиляди лева с мотивите, че за почти цялото количество дървесина няма безспорни доказателства, че именно тази фирма ги е получила. Изходът на делото обаче е дал на прокуратурата мотив за продължаване на производството и внасяне на обвинението в съда без никаква промяна. Защото беше ли спечелило горското стопанство, шансовете съдът в бъдещо наказателно дело да приеме липса на съставомерност нарастваха. Сега обаче съвсем не е така.

zname.info

Още новини

Loading Facebook Comments ...