Президентът Росен Плевнелиев: Съединението на Княжество България с Източна Румелия и сега, 130 години по-късно, блести със своята чистота и безкористност

 Президентът Росен Плевнелиев: Съединението на Княжество България с Източна Румелия и сега, 130 години по-късно, блести със своята чистота и безкористност

Съединението на Княжество България с Източна Румелия и сега, 130 години по-късно, блести със своята чистота и безкористност. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в словото си по случай 130 години от Съединението, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пловдив. Президентът подчерта, че в историческия път на България има събития, които годините не изличават и които народната памет неизменно пренася през вековете. „Днес отбелязваме една от тези дати, които завинаги остават вписани със златни букви в националната ни история”, добави Росен Плевнелиев.
Президентът изтъкна, че на паметния ден 6 септември 1885 година българският народ е доказал, че има и желанието, и волята, и готовността да кове собствената си съдба в свободна и обединена България. „Вече никой не може да упреква българите, че нямали държавна идея, народно самосъзнание и че тяхната свобода била само харизано нещо, което не знаели нито да ценят, нито да пазят”, пише чехът Константин Иречек в дните след Съединението”, припомни той.
Росен Плевнелиев обясни, че седем години след своето Освобождение с високо вдигната глава българите са се осмелило да ревизират решенията, наложени им отвън, доказвайки, че са повече от всякога единни в стремежа си за достоен живот.
Той призова да се помни, че нашите предци са застанали като един в защитата на Съединението.
„Със задружните усилия на всички българи младата ни държава преодоля първото и най-голямо

 

Агенция ФОКУС

%d bloggers like this: