Пресконференция по проект за инфраструктурата и осветлението на Велинград

Пресконференция по проект за инфраструктурата и осветлението на Велинград

На встъпителна пресконференция бяха разяснени ползите от реализацията на проект „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура. Системи за външно изкуствено осветление на Велинград”
На 7 април 2021 г. в Министерството на енергетиката бе подписан договорът по проект „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура. Системи за външно изкуствено осветление на Велинград”. Той е на обща стойност малко над 780 000 лв и се финансира по Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 и от Министерство на енергетиката по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“.
Ръководителят на проекта г-жа Светла Томова представи основните му параметри. Над 2200 стари, улични, осветителни тела ще бъдат подменени в рамките на града. Ще бъдат монтирани и 78 електрически табла, които ще бъдат свързани в интелигентна система за автоматизирано управление, контрол и мониторинг, която ще сигнализира за повреди в реално време и ще може да се реагира веднага. С реализирането на проекта емисиите на CO2 ще бъдат намалени с над 800 т. годишно и ще се спестяват 1025 МW/h електроенергия, което е 87,8 % от енергийното потребление на уличното осветление във Велинград. Годишната икономия на средства ще бъде над 61 000 евро.
Г-н Петър Георгиев – изпълнителен директор на фирмата –изпълнител гарантира пред присъстващите на пресконференцията, че срокът по реализацията на проекта ще бъде спазен и изпълнението ще е качествено.
По други инфраструктурни проекти досега е подменено осветлението по бул. „Съединение”, улиците „Милеви скали”, „Братя Маврикови”, „Клептуза” и площад „Македония”, както и участъци от улиците „Георги Кирков” и „Христо Смирненски”. По този проект ще бъдат поставени нови свотодиодни лампи на всички останали улични стълбове. За сравнение старите улични лампи са с консумация 125 W и 250 W, а новите светодиодни ще са с 36 W и 55 W при същата осветеност.
Пресцентър община Велинград
13-07-2022

Още новини

Loading Facebook Comments ...