Престъпно погазване на конституцията, партиите мълчат

В предаването си Слави Трифонов изрази възмущение от факта, че огромна част български граждани, живеещи в чужбина, няма да могат да упражнят правото си на глас на предстоящите избори и референдум. Ето какво каза шоуменът: „Остава по-малко от месец до националния референдум, в който за пръв път ние, българските граждани, ще имаме реален шанс да променим нещо в държавата.
И колкото повече наближава референдумът, толкова повече стават простотиите и абсурдите, с които държавата се опитва да пречи на гражданите и да ограничава конституционните им права.
Знаете, че преди няколко месеца парламентът прие една срамна поправка в избирателния закон, според която българите в чужбина имат право на максимум 35 избирателни секции в една държава.
Изтече крайният срок за подаване на заявления за гласуване в чужбина и какво се оказва? Във Великобритания, Съединените щати, Германия, Испания и Турция са подадени заявления за много повече от 35 секции. Това означава, че много наши сънародници в тези страни няма да могат да упражнят правото си на глас.
Държавата им казва – вие не сте важни, вие нямате права, вашият глас не съществува.
Знаете ли как се нарича това? Нарича се дискриминация. Нарича се престъпно погазване на конституцията. Защото в конституцията на република България пише следното:
Чл. 26, ал.: „Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.“ И още: чл. 25, ал. 5 гласи: „Българските граждани, пребиваващи в чужбина, са под закрилата на Република България“.

fakti.bg

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: