Призив от природата: Редица животински видове в Родопите са пред изчезване

 Призив от природата: Редица животински видове в Родопите са пред изчезване

Кампанията “Призив – в подкрепа на застрашените видове в Родопите“ увековечава природните звуци на региона. Всеки стрийминг на специално създаден за целта аудио албум ще се превърне във финансово дарение към дейността на фондация „По-диви Родопи“

Ако Родопите можеха да говорят, щяха да разкажат, че:

 Около 400 вида растения и 87 вида животни в България са на ръба на изчезване, според последни данни на Червената книга на република България. Видове като брадатия лешояд, тюлена монарх и риса отдавна са заличени от местната фауна. Голяма част от тези достолепни животни, с ключови екологични роли, намират дом в Родопите.

“Животните не могат да говорят. Те изчезват тихомълком. За разлика от тях, ние, хората, можем да заявим позиция”, под този надслов стартира социалната кампания на минерална вода „Велинград ALCALIA“ –  “Призив – в подкрепа на застрашените видове в Родопите“. Инициативата цели да насочи обществения интерес към проблема и да подпомогне разрешаването му, отправяйки зов за помощ чрез най-универсалния език – музиката.

Природните звуци на Родопите оживяват чрез специално създадения за целта аудио албум “Призив”, съчетаващ атмосферна “ембиънт” музика и “гласа” на Родопски район и неговите обитатели. Компилацията е продуцирана и записана от музиканта Ангел Симитчиев и съдържа осем тематични произведения, които вплитат в себе си характерни звуци от дивата и живописна природа на този край.

От днес албумът се разпространява в YouTube, като всеки, който иска да подкрепи каузата, може да го направи чрез слушане тук. Предвижда се скорошно разпространение и в популярната стрийминг платформа Spotify. От своя страна, минерална вода “Велинград ALCALIA” ще дарява средства за подпомагане на дейността на фондация “По-диви Родопи” – организация, която се грижи да запази естествения облик на Родопите, като не само защитава изчезващи видове, но и работи за възстановяване популациите на вече изчезнали такива.

Даренията ще се осъществят в 5 етапа, спрямо броя слушания, които ще бъдат отчитани чрез брояч в реално време на официалната страница на кампанията. Средствата ще послужат за грижа и подпомагане на дейността на фондацията за възстановяване на популацията на изчезващите видове в Родопите.

 “Подобна дейност е от изключително голямо значение за възстановяването на основните екологични процеси в Родопите и развиването на нова зелена икономика в района”, споделя Савина Паликарева, маркетинг мениджър на минерална вода Велинград ALCALIA.

“Като бранд с произход от душата на Родопите, ние носим любовта към природата в себе си облагородяването на района и опазването на обитателите му е лична мисия за нас от години. Надяваме се с тази инициатива да направим значима крачка в превръщането ѝ в обществена“, разказват още от Велинград ALCALIA.

Откакто съществува, дейността на фондация “По-диви Родопи“ създава значима промяна в разрешаването на проблема с изчезващите животински видове в района. Именно благодарение на тяхната отдадена практика популациите на видове като европейските лешояди и благороден елен у нас постепенно се възстановяват.

“Процесът по възстановяване на животинските видове в Родопите е бавен, но не е необратим. Именно затова вярваме, че подкрепата, която ще получим от Велинград ALCALIA, има важна роля за връщането на дивия облик на Родопите и запазването на основните екологични процеси в региона”, допълват от фондация “По-диви Родопи”.

Допълнителна информация за кампанията и как всеки желаещ може да окаже подкрепа на изчезващите животински видове в Родопите, ще откриете на сайта

www.velingradvoda.bg/priziv.

За повече информация:

Цветелина Илиева

Тел: 0887075248

e-mail: cvety@propaganda.group

За фондация “По-диви Родопи”:

 

Фондация “По-диви Родопи” e част от паневропейската инициатива за възстановяване на дивата природа в Европа – Rewilding Europe. Ключова цел на фондация “По-диви Родопи” е да постави основата на устойчиви практики, които насърчават опазването на природата, зеления бизнес и образованието. В заложените ценности на фондацията са опазването и възстановяването на дивата природа на Източните Родопи, чрез запазването на типичния мозаечен ландшафт и възстановяването на основните екологични процеси в Родопите.

 Основните усилия на фондацията са съсредоточени върху:

 

  • Съдействие и поощряване за възстановяването и опазването на природата, природосъобразните процеси и биоразнообразието в сътрудничество с природозащитни организации, държавни и общински органи и физически и юридически лица;
  • Откриване на нови икономически начини за финансова подкрепа на дивите територии;
  • Съдействие за въвеждането и осъществяването на устойчиво биологично земеделие и да стимулиране на търговията и консумацията на биопродукти;
  • Стимулиране и подобряване на устойчивия екотуризъм в България в сътрудничество с местни предприемачи, регионални (туристически) организации и международни агенции;
  • Проактивно стимулиране на по-нататъшно международно сътрудничество и ангажиране на местни и чуждестранни физически и юридически лица, държавни и общински организации за осъществяване целите, проектите и програмите на Фондацията;

 За минерална вода “Велинград ALCALIA“:

Натурална минерална вода “Велинград ALCALIA“ извира от Родопите – най-мистичната и магнетична планина в България – люлка на едни от най-красивите народни песни и легенди, пазител на древни български традиции и обичаи, символ на българския дух и жажда за свобода. Родопите са и дом на голямо разнообразие от животински видове, планината е известна с невероятно богатото си биоразнобразие и дивата си живописна природа.

 Произхождайки именно от душата на Родопите от цели 1200м дълбочина, натурална минерална вода “Велинград ALCALIA” носи в себе си заложена чистота и любов към природата. Чрез  различни инициативи като  тази  компанията се стреми да остави своя принос в подпомагане възстановяването на основните екологични процеси в Родопите и развиването на нова зелена икономика в района.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: