Проверяваха къщи за гости, кмета на Велинград отрича да е свързан с една от тях

Нов рейд в къщи за гости в пазарджишка област направиха ревизорите.
Проверките по къщите за гости, финансирани с европейски средства, които стартираха в началото на месеца и ще продължат до края му, установиха нарушения в 32 от досега посетените обекти. Собствениците на 32 къщи ще трябва да върнат на държавата 10 милиона лева, са констатирали до момента съвместните екипи от експерти от земеделското министерство и ДФ “Земеделие”.
В събота са били инспектирани вили в “Цигов чарк” и Велинград. Посещението на инспекторите в курортния комплекс “Цигов чарк” е било след сигнал, че служителка на ДФ “Земеделие” е кума на дъщерята на собственичката и е съдействала фамилията да спечели проекта, за който финансирането по програмата “Развитие на селските райони” възлиза на повече от 234 000 лева, предаде Нова тв. Собственичката Мария Радиловска категорично е отрекла, че дъщеря й е свързана с бизнеса. Установено е, че въпросната служителка е назначена във Фонд “Земеделие” в деня, в който проектът е платен.
На място било констатирано, че къщата извършва туристическа дейност – приела е посетители от над 45 държави.

Пак по сигнал проверяващите се появили в къща във Велинград. “Близки до или свързани лица, близки до кмета на община Велинград, са собственици на тази къща за гости, която, според сигнала, не функционира по предназначение”, твърди пред камерата Калоян Костадинов, зам.-изпълнителен директор на ДФ “Земеделие”. Служители в обекта, както и самият кмет Костадин Коев, отричат да има такава връзка.

Коев казва, че тя е собственост на негов приятел. Но дори и в почивния ден в къщата няма туристи, поне докато проверяващите са там. Става ясно, че част от помещенията не са ползвани, а цените са в пъти завишени. Според зам.-шефа на ДФ “Земеделие” Костадинов собствениците ще понесат санкция евентуално заради това, че не си изпълняват бизнес плана, който е заложен при кандидатстването по проекта.

Проверките в къщите за гости ще продължат до края на месеца. Те обхващат 280 обекта. Над 60 сигнала за неправомерно получени европейски средства са постъпили досега във фонда.

pz.24info.bg

Още новини

Loading Facebook Comments ...